Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Vineri, 03 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Nicoleta Turcu

22 Decembrie 2014
Vizualizari: 1445
Comentează add

Clopotele vor răsuna astăzi în toată ţara în memoria eroilor Revoluţiei Române, la un sfert de veac de la evenimentele care aveau aducă în România mult râvnita democraţie.

Eroii Revoluţiei, comemoraţi în toată ţara

nicoleta-turcu

Revoluţionari. Foto: captură youtube.com.

La un sfert de veac de la evenimentele din decembrie, astăzi vor fi trase clopotele şi vor fi oficiate slujbe de pomenire a eroilor în toate lăcaşurile de cult ortodoxe.

Televiziunea publică deschide în premieră, pentru vizitare, între orele 10.00 şi 16.00, Studioul 4, din care s-a transmis în direct Revoluţia.

Radioul public organizează o ceremonie militară şi religioasă la monumentul din faţa Sălii Radio.

La primele ore ale dimineţii de 22 decembrie 1989, mari coloane de manifestanţi provenind de la principalele întreprinderi ale Bucureştilor se îndreaptau spre centrul oraşului.

Deşi înaintarea lor era oprită de baraje formate din trupe de miliţie, securitate şi armată, peste 100.000 de demonstranţi se adunat în faţa Comitetului Central al PCR.

Nicolae Ceauşescu mai încearca, fără succes, să vorbească mulţimii de la balconul clădirii.

"Ole, ole, ole, Ceauşescu nu mai e!"

Se scandau lozinci anticeauşiste, iar acesta era huiduit.

"Ole, ole, ole, Ceauşescu nu mai e! Să fie judecat, să fie judecat!" răsunau pe străzile capitalei.

Manifestanţii ocupau Piaţa Palatului şi forţau intrarea Comitetului Central, iar soţii Ceauşescu părăseau clădirea cu un elicopter.

Mai târziu, cei doi erau arestaţi lângă Tărgovişte, unde aveau să rămână sub pază militară până la judecarea şi execuţia lor.

Spre seară, Ion Iliescu anunţa la radio şi televiziune arestarea dictatorilor.

"Stimaţi concetăţeni, Ceauşescu, precum ştiţi, a fugit cu un elicopter din Capitală. S-au dat dispoziţii foţelor armate să îl aresteze. Avem ştiri că a fost prins în jurul Târgoviştelui", transmitea în direct Ion Iliescu.

Seara, la radio şi televiziune era prezentat un comunicat către ţară, Proclamaţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale, primul document al Revoluţiei Române.

La Bucureşti, în tot cursul nopţii de 22 spre 23 decembrie, unităţi militare şi alte obictive strategice erau atacate de grupuri diversioniste, înregistrându-se numeroşi morţi şi răniţi.

Eroii sunt comemoraţi în aceste zile în toată ţara.  


Etichete 25 de ani de la Revoluţiecomemorareeroiceremonii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live