Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Luni, 21 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Remus Rădulescu

16 Mai 2014
Vizualizari: 913
Comentează add

Catolicii din România vor avea din17 mai 2013 un nou fericit în calendar. Episcopul Anton Durcovici va fi beatificat la Iaşi şi înscris în calendar pentru ziua de 10 decembrie.

Episcopul Anton Durcovici beatificat la Iaşi

remus-radulescu

Aproape 20 000 de credincioşi sunt aşteptaţi la cermonia de beatificare a episcopului Anton Durcovici care are loc sâmbătă 17 mai 2014, pe Stadionul "Emil Alexandrescu" din Iaşi.

Sfânta Liturghie a beatificării va fi prezidată de trimisul papei Francisc, Eminenţa sa cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor.

Anton Durcovici este al patrulea martir catolic din România, din perioada prigoanei comuniste, declarat fericit de către Biserica Catolică, după Constantin Ignaţiu Bogdánffy (2010), episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare şi Oradea, mort în 1949 în închisoarea din Aiud, Ioan Scheffler (2011), episcop romano-catolic de Satu Mare, mort în 1952 în închisoarea din Jilava, şi Vladimir Ghika (2013), preot romano-catolic şi principe român, mort în 1954 în închisoarea din Jilava.

Tot din România a fost ridicat la cinstea altarelor fericitul Ieremia Valahul de către papa Ioan Paul al II-lea la 30 octombrie 1983.

Anton Durcovici - biografie

Anton Durcovici a fost episcop de Iaşi între anii 1948 şi 1951, vremuri grele pentru România pentru că atunci se instala regimul comunist ateu.
Politica comunistă în câmpul religios era ostilă Bisericilor care aveau legături cu Oocidentul. Biserica greco catolică a fost desfiinţată, iar Biserica Romano Catolică forţată să rupă legăturile cu Vaticanul.

În aceste condiţii, episcopul Anton Durcovici, titular şa Iaşi şi suplinitor la Bucureşti, a refuzat categoric ideea comuniştilor de a face o Biserică catolică naţională autonomă faţă de papă.

Anton Durcovici fusese născut în Austria la 17 mai 1888 şi emigrase împreună cu mama sa în România pe când avea cinci ani.

Atras spre preoţie, a făcut studii teologice la Bucureşti şi Roma. A fost preot pentru comunităţile romano-catolice din Bucureşti, Târgovişte, Buzău şi Giurgiu.

În 1947 a fost numit episcop de papa Pius al XII-lea, dar hirotonit de-abia după cinci luni din cauza opoziţiei comuniştilor.

Nu a păstorit ca episcop de Iaşi decât puţin peste un an. În 26 iunie 1949 a fost arestat în drum spre Popeşti Leordeni.

Anton Durcovici a fost închis la Jilava şi Sighetul Marmaţiei. Purta vina, ca mulţi alţi deţinuţi politici, de înaltă trădare.

După o perioadă lungă de înfometare şi bătăi, Anton Durcovici a murit în închisoarea de la Sighet la 10 decembrie 1951. A fost înmormântat într-un loc necunoscut în cimitirul orăşenesc.

După 1989, Episcopia romano catolică de Iaşi a depus la Vatican dosarul pentru beatificarea lui Anton Durcovici. După ani de strâns mărturii şi de cercetări, în octombrie 2013, papa Francisc l-a recunoscut martiriul episcopului de Iaşi.


Etichete fericitepiscopbeatificareIasiAnton DurcovicimartircomunisminchisoareSighet

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live