Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Marţi, 22 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

28 Iulie 2011
Vizualizari: 2008
Comentează add

În multe judeţe, plafonul alocat medicamentelor gratuite sau compensate a fost epuizat, însă farmaciştii nu au o poziţie comună faţă de eliberarea acestor medicamente.

Eliberarea medicamentelor gratuite sau compensate, "incertă"

paul-poterasi

Foto: Arhivă Agerpres.

De câteva zile, situaţia eliberării medicamentelor compensate şi gratuite e una incertă.

În multe judeţe, plafonul alocat a fost epuizat, iar farmaciştii cer de urgenţă suplimentarea bugetului fie prin rectificare bugetară, fie prin bani veniţi din fondul de rezervă.

Mulţi farmacişti se plâng că deja au dat prea multe medicamente pe datorie, lucru pe care nu prea mai sunt dispuşi să-l facă.

Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Oana Negrea, în judeţul Covasna, farmaciştii s-au întâlnit joi după-amiază pentru a decide data de la care nu mai eliberează reţete gratuite şi compensate.

Înainte de întâlnire, farmaciştii din judeţul Covasna intenţionau ca, începând cu 1 august, să nu mai elibereze medicamente pe datorie, dar în urma întâlnirii de joi au decis să onoreze în continuare reţetele, dar numai pentru medicamentele gratuite şi compensate.

Cu alte cuvinte, bolnavii cuprinşi în programele naţionale de sănătate, respectiv bolnavii de diabet, de cancer şi cei cu transplant, nu vor mai beneficia de medicamente, începând cu 1 august.

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Covasna, Nagy Andras, a explicat că la baza acestei decizii a stat faptul că anul trecut farmaciile din judeţ au eliberat medicamente în valoare de peste 4,4 milioane de lei peste bugetul alocat în cadrul programelor de sănătate, iar banii nu i-au mai recuperat nici în ziua de azi şi nu vor să păţească şi anul acesta la fel.

De altfel, la ora actuală, farmaciştii covăsneni sunt deja în pierdere, pentru că plafonul alocat pentru medicamente a fost depăşit cu peste un milion de lei, din care peste 680.000 la capitolul diabet.

Farmaciştii spun, pe de o parte, că se simt responsabili faţă de bolnavi, dar pe de altă parte nu mai pot continua să crediteze sistemul.

Aceştia au promis însă că, imediat ce se va face o suplimentare a banilor vor debloca eliberarea medicamentelor şi pentru programele de sănătate.

Situaţie neclară în judeţele Gorj şi Braşov

Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Titus Stoichiţoiu, în judeţul Gorj, farmaciştii au anunţat de la începutul acestei săptămani că nu mai eliberează medicamente, fie ele gratuite sau compensate.

Cu toate acestea, anunţul a fost mai degrabă o ameninţare, pentru că o parte dintre bolnavi au putut totuşi cumpăra medicamentele de care au nevoie.

Dacă ar fi să ne luăm după situaţia reală existentă în Gorj, respectiv epuizarea în aceste zile a plafonului prevăzut pentru întregul an, ar însemna să credem că farmaciile nu mai eliberează medicamente incluse în reţete gratuite şi compensate.

În realitate însă, bolnavii nu au probleme în această privinţă.

Casa judeţeană de Asigurări de Sănătate a primit o suplimentare de fonduri în sumă de 1.860.000 de lei, care permite decontarea către farmacii până în luna octombrie a anului trecut.

Sunt totuşi unităti farmaceutice care nu eliberează medicamente pe reţete gratuite sau compensate.

Directorul economic al Casei judeţene, Cosma Dumitrescu, declara joi că nu sunt probleme în ceea ce priveşte programele naţionale şi bolile cronice, subliniind că până la jumătatea lunii viitoare toate situaţiile îşi vor găsi rezolvare, mai ales că în cel mult zece zile apare o nouă rectificare bugetară.

La rândul său, preşedintele Colegiului Farmaciştilor gorjeni, Ileana Dumitrescu, a declarat că se eliberează gratuit sau compensat medicamente tuturor categoriilor de bolnavi, ceea ce este bine pentru populaţie, mai puţin pentru farmacişti, care şi-au cam pierdut încrederea în Casa judeţeană de Asigurări de Sănătate. 

În judetul Braşov, mai puţin de 20% dintre farmacii mai eliberează reţete gratuite şi compensate.

Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Mariana Sebeni, situaţia este mai gravă pentru bolnavii de cancer şi de diabet care nu-şi mai pot lua medicamentele gratuite în acest moment de nicăieri.


Etichete medicamentereţetefarmaciecompensatgratuitbuget

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live