Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Duminică, 22 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

17 Ianuarie 2022
Vizualizari: 179
Comentează add

Semestrul al doilea începe cu toți copiii în clase, indiferent de rata de incidență a localități și fără a se mai ține cont de procentul personalului vaccinat anti-COVID.

Elevii încep semestrul al doilea

radiojurnal

 

Toate grădiniţele, şcolile şi liceele din România îşi aşteaptă copiii în bănci pentru cel de-al doilea semestru al anului şcolar.

De astăzi se aplică prevederile noului ordin comun al Ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei în ceea ce priveşte funcţionarea instituţiilor de învăţământ.

Rata de incidenţă a cazurilor de COVID şi rata de vaccinare a personalului din unitatea şcolară nu mai au, de acum, nicio relevanţă în luarea deciziei de suspendare a cursurilor cu prezenţă fizică. 

Semestrul al doilea începe cu toți copiii în clase, indiferent de rata de incidență a localități în care se află unitatea de învățământ și fără a se mai ține cont de procentul personalului vaccinat anti-COVID.

Autoritățile au decis ca orele să se facă online, după ce 75% din paturile pentru pacienții COVID vor fi ocupate, inclusiv cele de la terapie intensivă. Direcțiile de sănătate publică din fiecare județ vor publica periodic situația internărilor, iar ziua luată ca referință va fi cea de joi. La atingerea acestui nivel, toate unitățile de învățământ din judeţ sau din zona București-Ilfov, grădinițe, școli și licee, vor trece la ore în format online.

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că revenirea cu prezență fizică la ore va avea loc în momentul în care gradul de ocupare a paturilor din spitalele COVID din județ scade sub 70%.

Noul ordin prevede și modificarea criteriului de trecere la cursuri fără prezența fizică într-o clasă. De acum înainte, copiii unei clase sau grupe de grădiniță vor face ore de acasă doar după confirmarea a trei cazuri de COVID în respectiva clasă sau grupă, în șapte zile consecutive.

Rămâne neschimbat însă modul de suspendare a orelor cu prezență față în față înt-o unitate de învățământ - atunci când jumătate din clase au intrat în online în urma confirmării cazurilor.

Noul semestru școlar începe tot fără teste de depistare a coronavirusului în școli. Acestea ar putea ajunge abia pe la sfârșitul lunii. Elevii critică prevederile noului ordin și spun că pentru a se decide trecerea în online este nevoie de un algoritm complex de calcul al riscului epidemiologic dintr-o școală, în funcție de incidență, numărul de locuri ocupate în spitale, aspecte care țin de vaccinarea cadrelor didactice și a elevilor, capacitatea unei școli de a asigura respectarea tuturor măsurilor sanitare și capacitatea de testare. 

 

Etichete elevisemestrul al doileaan scolar(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live