Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Marţi, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Michaela Lambrinidou

26 Ianuarie 2021
Vizualizari: 540
Comentează add

Un grup de cercetători greci a descoperit efectele benefice ale colchicinei la pacienții cu COVID-19.

„Efecte benefice” ale colchicinei la pacienții cu COVID-19

michaela-lambrinidou

Încă de la sfârșitul anului trecut, comunitatea internațională își punea speranța în lupta cu noul coronavirus, în primul rând pe vaccinuri și cel puțin în Europa, erau deja aprobate două asemenea vaccinuri, dar o speranță este și un nou medicament. Se pare că la începutul acestui an se așteaptă ieșirea lor pe piață. Unele medicamente cunoscute deja de mai mult timp pot avea efecte benefice în lupta cu noul coronavirus, încep să se confirme studii.

La Atena, unde Ministerul Sănătății a dat undă verde pentru administrarea unui medicament mai vechi, cunoscut în protocolul tratamentelor orale la pacienții cu COVID-19 - un medicament cardiologic, ieftin, cunoscut din antichitate.

Efectele benefice ale colchicinei la pacienții cu COVID-19 au fost constatate vara trecută de un grup mare de cercetători greci din 26 de centre de cercetare din întreaga țară, condus de profesorul de cardiologie Spyridon Deftereos. Acesta a fost primul studiu randomizat despre colchicină și efectul ei asupra COVID-19 și a fost numit GRECCO-19, cuprinzând 105 pacienți tratați de COVID și a fost publicat, ulterior, în jurnalul internațional de familie de medicină generală JAMA Network Open, în vara anului 2020.

A urmat studiul canadian cu participarea şi oamenilor de știință greci, care pășind pe urmele descoperirii anterioare din vară, a atestat că administrarea de colchicină la pacienții cu COVID-19 a redus mortalitatea cu 44%, spitalizarea cu 25% și necesitatea intubației cu 50%. În cadrul unui interviu susținut după anunțul aprobării medicamentului, coordonatorul grec al cercetărilor, Spyridon Deftereos, a explicat că experiența bogată a membrilor grupului de cercetare, în combinație cu cunoștințele despre dinamica colchicinei, i-a determinat pe medici să efectueze analize suplimentare despre modul în care un medicament cardiologic poate reduce semnificativ nevoia de spitalizare la pacienții care au primit medicamentul original.

Pacienților cu vârsta de peste 60 de ani care au fost testați pozitiv, trebuie să li se administreze colchicina în termen de 48 de ore de la diagnosticarea lor pozitivă, iar medicamentul va fi administrat și pacienților cu vârste între 18 și 60 de ani care au însă comorbidități, precum hipertensiune arterială, obezitate, insuficiență respiratorie cronică, diabet, astm și alte boli.

Colchicina este un medicament foarte popular în comunitatea medicală, deoarece este foarte bine tolerat, este ieftin și disponibil pe scară largă, dar și deoarece înainte de a fi descoperit efectul benefic al medicamentului asupra mortalității pacienților cu COVID-19, se administra împotriva gutei, a febrei mediteraneene și a pericarditei, deoarece poate opri procesul de inflamații foarte puternic la pacienții cu COVID-19. Deși colchicina putea fi cumpărată de la farmacie fără prescripție medicală, de acum încolo ea poate fi administrată numai pe bază de rețetă medicală, cel puțin în Grecia.


Etichete (ii)efectebeneficecolchicina

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live