Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PERSPECTIVE Duminică, 05 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

2 Octombrie 2013
Vizualizari: 1504
Comentează add

Preşedintele Vladimir Putin a declarat că deşi faza acută a crizei a fost depăşită, speranţele într-o însănătoşire rapidă a economiei globale nu s-au realizat.

Economia Rusiei, "bazată pe exploatarea materiilor prime"

alexandru-beleavski-moscova

Preşedintele rus Vladimir Putin. Foto: Arhivă

Economia Rusiei nu este eficientă şi se bazează prea mult pe exploatarea materiilor prime, susţine preşedintele Vladimir Putin.

În discursul susţinut la un forum internaţional de investiţii, Putin a insistat asupra impactului pe care recesiunea îl are asupra Rusiei şi a precizat că în opina sa economia globală nu a ieşit încă din criza structurală. 

Preşedintele Vladimir Putin a declarat că deşi faza acută a crizei a fost depăşită, speranţele într-o însănătoşire rapidă a economiei globale nu s-au realizat.

Criza actualului model economic, ce afectează inclusiv Rusia, a spus liderul de la Kremlin, are un caracter structural şi, deci, de durată.

Recent, ministrul rus al dezvoltării economice, Aleksei Uliukaiev, a numit stagnarea prelungită manifestată în ultimul an în economia rusă un fenomen mai rău chiar decât criză.

Deşi ca nivel al PIB pe cap de locuitor Rusia se află pe locul trei în Europa şi cinci în lume, Putin a numit periculoasă disparitatea dintre nivelul consumului intern, încurajată, după cum se ştie, de veniturile din petrol şi gaze, şi slaba productivitate a muncii. 

"La noi productivitatea muncii este de două ori mai mică decât în economiile dezvoltate. Existenţa pe seama rentei naturale în contul generaţiilor viitoare, avuţia nedobândită prin muncă şi împărţirea acestei avuţii nu poate fi ceva stabil şi de durată" afirmă Vladimir Putin. 

Preşedintele rus a cerut guvernului şi autorităţilor regionale să ia măsuri de asigurare a unei creşteri a eficienţei economice care să permită înfiinţarea de job-uri noi şi bine plătite pentru milioane de oameni în primul rând în sectoarele moderne, nelegate de exploatarea materiilor prime, inclsuiv în sfera IMM-urilor.

Totodată, este necesară creşterea eficienţei companiilor de stat, între măsurile de eficientizare a economiei Putin menţionând reducerea cheltuielilor şi programelor nerentabile, prevăzută în bugetul federal pe următorii trei ani, precum şi îngheţarea pentru un an a tarifelor practicate de companiile monopoliste de stat din domeniul utilităţilor şi infrastructurii.


Etichete RusiaVladimir PutinKremlinAleksei UliukaieveconomiecrizăPIB

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live