Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Joi, 26 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Izabela Aivăncesei

10 Februarie 2010
Vizualizari: 4637
Comentează add

Părintele Iustin Pârvu a împlinit 91 de ani

Duhovnicul încărcat de ani Duhovnicul încărcat de ani - Conține audio

izabela-aivancesei

În urmă cu 91 ani la data de 10 februarie se năştea părintele Iustin Pârvu. A copilărit în satul natal din judeţul Neamţ , Petru-Vodă - nume legat de domnitorul moldovean Petru Rareş.


Arhimandritul Iustin Pârvu a imbrăcat rasa monahală în 1936, la Schitul Durău fiind hirotonit preot la 22 de ani. A participat impreună cu Divizia 4 Vânatori de Munte la luptele din cel de-al doilea război mondial, ajungând până la Don.

După lăsarea la vatră, a urmat Seminarul Teologic din Roman, absolvindu-l in 1945, an în care a fost arestat si condamnat politic la 12 ani inchisoare, pedeapsa prelungindu-se până in 1964.


După anii de puşcărie a revenit la mănăstirea Bistriţa, apoi la Secu.

După Revoluţie, cu binecuvântarea Mitropolitului de atunci al Moldovei, ÎPS Daniel, la 5 km de casa părintească a părintelui Iustin s-a pus piatra de temelie a unei mănăstriri închinată martirilor temniţelor comuniste.


Oamenii locului au sprijinit ideea preotului şi l-au ajutat, astfel că într-o zi s-a turnat fundaţia bisericii, care în prezent are pictură şi pe pereţii din exterior. Vestea darului de a comunica oamenilor al părintelui s-a împrăştiat şi sute de români s-au apropiat de noul lăcaş şi, mai ales, de părintele Iustin. S-a creat o comunitate, se poate spune, în jurul acestui duhovnic.


Tot la iniţiativa lui, în cei douăzeci de ani de la Revoluţie s-a construit un schit pentru maici, în jurul căruia sunt un spital pentru neajutoraţi, dispensar medical şi un aşezământ pentru copiii orfani.


În afară de lucrarea văzută a părintelui Iustin Pârvu se pare că în sufletele celor care îl cunosc rămâne sfatul său duhovnicesc, lucrare ce l-a făcut pe Patriarhul BOR, Prea Fericitul Daniel să spună despre activitatea părintelui Iustin la sfinţirea mănăstirii: "Când primeşti ţi se umple mâna, dar când dai ţi se umple sufletul."

Ascultă interviul despre poporul român cu părintele Iustin Pârvu:


Etichete duhovnicIustin ParvuPetru Voda

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live