Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Dr. Adrian Marinescu: Vitamina C nu vindecă infecția cu coronavirus

Medicul de boli infecțioase Adrian Marinescu a demontat, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, mai multe mituri care circulă despre coronavirus.

Dr. Adrian Marinescu: Vitamina C nu vindecă infecția cu  coronavirus
Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul Matei Balș

Articol de Luminiţa Voinea, 10 Martie 2020, 14:42

În ultima perioadă, circulă pe rețelele sociale mai multe informații false referitoare la coronavirus.

Potrivit acestora, banala vitamina C ar vindeca infecția cu coronavirus sau virusul ar fi fost creat în laborator pentru câștigurile imediate ale companiilor farmaceutice.

Medicul de boli infecțioase de la Institutul Matei Balș a demontat aceste mituri la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Atât medicul, cât și artiștii prezenți în studio, violoncelistul Răzvan Suma și interpretul de pop-rock KEO, au vorbit despre importanța măsurilor de prevenție, dar și despre efectul deciziilor luate de autorități, referitoare la amânarea unor concerte sau turnee.

EXCLUSIV Medicul Adrian Marinescu: Vitamina C nu poate vindeca COVID-19

Realizator (Maria Țoghină): Domnule doctor Marinescu, iată că, în contextul în care numărul de cazuri de coronavirus la nivel global crește și în mediul online cresc știrile legate de acest subiect. Una dintre aceste știri pe care am descoperit-o în mediul online din România, cu un număr mare de vizualizări – aproape 350.000 - ne spune faptul că vitamina C tratează cu succes coronavirusul, în pofida trendurilor de vaccinare obligatorie. Poate vitamina C să ne vindece de Covid-19?

Adrian Marinescu: Cu siguranță că nu poate! Eu aș spune în felul următor: e clar că o alimentație sănătoasă, așa cum încercăm să spunem mereu, ne ajută să avem un echilibru mai bun al organismului. Asta înseamnă că avem o imunitate mai bună, lucru care nu se face peste noapte. Sigur că o persoană care are o alimentație sănătoasă va rezista mai bine în fața bolilor infecțioase. Concret, legat de noul coronavirus, categoric că nu e o legătură directă. E adevărat că nu există un tratament dovedit în acest moment. Și atunci, mi-aș pune problema așa: vitamina C este în regulă pentru organism, dar știți foarte bine că putem s-o obținem dacă mâncăm fructe. Nu-i nicio problemă să iau vitamina C din alimentație, eventual să iau un supliment de vitamina C, n-are nicio legătură cu tratarea țintită a gripei, pentru că și la gripă era aceeași discuție. Vorbeam ba de gripă, ba de noul coronavirus. Nu există un tratament care să meargă direct: am luat vitamina C și am scăpat de coronavirus. Acesta este un mit care trebuie demontat!

Realizator: Un alt mit, care circulă în mediul on-line, este acela că noul coronavirus ar fi fost creat în beneficiul marilor companii farmaceutice, care vor astfel să folosească pretexul pentru a lansa noi medicamente și vaccinuri, pentru a-și crește încasările.

Adrian Marinescu: Teoriile legate de conspirație au fost întotdeauna și atunci cand am vorbit de gripă sau de alte afectiuni. Gândiți-vă că sunt două moduri de abordare: adică o companie farmaceutică, dacă ar fi să aibă un interes, ar putea fie să obțină un vaccin și să-l vândă, fie să-și vândă medicamentele. Sau ar avea interes să-și vândă medicamentele care să crească imunitatea, în general vorbind, și în felul acesta să se poată vinde. Cred că este evident pentru noi toți că această teorie nu are o susținere...

Realizator: Având în vedere că nu există niciun tratament. Pentru că, dacă ar fi existat, l-ar fi lansat rapid ca să se îmbogățească!

Adrian Marinescu: Asta vă spuneam. Fie lansau un tratament, fie că era vorba de un vaccin care să prevină. Și unde cred eu ca e o greșeală mare care se face: companiile farmaceutice sunt cele care pot să intervină și să aibă un rol decisiv în găsirea unor medicamente sau a unui vaccin, atunci când apare o afecțiune cum e noul coronavirus, care reprezintă o problemă de sănătate la nivel mondial! Este evident că marile companii care au putere financiară se ocupă imediat de obținerea unui vaccin sau a unui medicmanet. Asta nu are nicio legătură cu acea teorie a conspirației că au produs virusul respectiv. De altfel, nici nu ar avea cum, e atât de imprevizibilă această situație, încât și dacă ți-ai propune n-ai avea cum să știi dacă un anumit virus va duce, într-adevăr, la o distribuție mondială sau nu. Treaba asta nu are cum să aibă vreo susținere vreodată.

Realizator: Pentru că am discutat despre aceste două mituri: vitamina C și informațiile false care circulă în mediul digital, să le reamintim ascultătorilor RRA, pe scurt, și măsurile de prevenție împotriva Covid-19.

Adrian Marinescu: Sunt, în primul rând, măsurile care țin de fiecare dintre noi. Acele măsuri care par uneori simple, banale, sunt extrem de importante pentru gripă, pentru noul coronavirus, pentru orice boală cu transmitere respiratorie și pentru orice boală digestivă. Când vorbim despre spălatul mâinilor cu apă și săpun timp 20 de secunde ori de câte ori e nevoie, vorbesc, în cazul bolilor respiratorii, de a mă izola de persoana bolnavă. Asta înseamnă că persoana bolnavă trebuie să poarte mască. Dacă merg într-o zonă unde sunt mai mulți oameni care au afecțiuni respiratorii voi purta și eu mască. Voi încerca, în sezonul de boli respiratorii, să evit zonele agolmerate. Aici înseamnă că o să-mi schimb stilul de viață: o să încerc să evit petrecerile, o să încerc să merg mai mult pe jos și să evit mijloacele de transport în comun, o să ajung în camera de gardă a unui spital în momentul în care chiar am nevoie, acestea sunt reguli importante! Sigur că dacă vorbesc de noul coronavirus, sunt și altele care se adaugă. De multe ori, contează ca datele pe care mulți dintre noi le prezintă să fie corecte. În momentul în care venim dintr-o zonă de risc, prezentăm autorităților date exacte, pentru că ne ajută pe noi, în primul rand.

Realizator: Să fim sinceri!

Adrian Marinescu: Absolut. Dacă se întâmplă să avem nevoie de izolare la domiciliu, trebuie să urmăm cu strictețe aceste reguli. E vorba de sănătatea noastră, a celor apropiați și a cetățenilor din jur. Trebuie să ne asumăm aceste reguli. Pentru că ele sunt impuse de autorități pentru binele nostru și sunt facute pentru a împiedica un anumit fenomen, cum este acum Covid-19.

Realizator: Pentru a bloca răspândirea, cred că e foarte important să discutăm nu doar despre responsabilitatea autorităților, a medicilor, a corpului medical, dar ar trebui să discutăm despre o responsabilitate care ne revine fiecăruia dintre noi.

Adrian Marinescu: Să știți că această responsabilitate individuală va putea schimba istoria legată de Covid-19 în viitorul apropiat!

Coronavisurul amână spectacolele și concertele

În urmă măsurii luate de autorități, potrivit căreia evenimentele publice cu mai mult de 1000 de persoane se suspendă, mai multe concerte, spectacole și turnee muzicale vor fi amânate.

Violoncelistul Răzvan Suma susține că organizatorii de concerte, artiștii, dar și publicul trebuie să se adapteze noilor măsuri și că acest tip de situație poate să unească societatea.

“Este dificil că faci repetiții și apoi să se amâne concertele sau turneele. Dar, trebuie să fim realiști cu toții și să avem responsabilitatea de ne adapta la situația dată, pentru că nu este o situație comună. Vreau să fim realiști cu toții: și noi, și publicul și organizatorii. Acest tip de situație poate să ne unească și să nu sărim la gâtul unui ministru care dă o directivă că suspendă totul, pentru că poate face foarte bine pentru sănătatea noastră! Este vorba și despre responsabilitatea noastră și a societății în întregul ei”, a spus Răzvan Suma la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

DISKOteka Festival 2020, amânat pentru septembrie

Cel mai mare festival din Europa dedicat muzicii retro, DISKOteka Festival 2020, programat inițial între 1- 3 mai 2020 la Timișoara, a fost amânat pentru 18 – 20 septembrie, a anunțat muzicianul KEO, unul dintre cei implicați în organizarea evenimentului.

“DISKOteka este un proiect foarte tare, reprezintă cel mai mare festival de muzică retro din Europa, unde se poate auzi muzica anilor ‘80-’90. Având în vedere situația cu coronavirusul, organizatorii au decis să mute, să amâne, acest festival pentru septembrie 18 –19 – 20, tot la Timișoara, cu aceiași artiști pe afiș”, a precizat KEO la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

La festival și-au anunțat prezența artiști mari, precum DJ Bobo, Technotronic, No Mercy, Londonbeat.

KEO a adăugat că toate concertele lui din următoarele trei luni au fost amânate, dar crede că măsurile luate de autorități în privința limitării răspândirii coronavirusului sunt necesare, chiar dacă sunt considerate drastice.

Video Emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 9/10 martie , poate fi vizionată în transmisia LIVE VIDEO de pe Facebook, în link-ul de mai jos:

https://www.facebook.com/romaniaactualitati/videos/508635726517272/

Procesul lui Adolf Eichmann: O reconstituire memorabilă a istoriei
Serviciul de noapte 16 Martie 2024, 09:19

Procesul lui Adolf Eichmann: O reconstituire memorabilă a istoriei

În 12- 13 martie s-a desfășurat 2DAY AMBASSADOR, evenimentul anual de diplomație și Afaceri globale desfășurat de Complexul...

Procesul lui Adolf Eichmann: O reconstituire memorabilă a istoriei
Burse private „Pentru Femeile din Științe”. Cine sunt câștigătoarele
Serviciul de noapte 12 Martie 2024, 14:40

Burse private „Pentru Femeile din Științe”. Cine sunt câștigătoarele

Tinerele cercetătoare premiate în 2023 de L’Oréal – UNESCO au prezentat proiectele câștigătoare la emisiunea Serviciul de...

Burse private „Pentru Femeile din Științe”. Cine sunt câștigătoarele
Femei de succes în știință
Serviciul de noapte 11 Martie 2024, 10:02

Femei de succes în știință

Serviciul de noapte vă prezintă câștigătoarele celei de-a XIV-a ediții a competiției de proiecte de cercetare L’Oréal -...

Femei de succes în știință
Serviciul de noapte, ediție specială: “In Memoriam Dinu Săraru”
Serviciul de noapte 04 Martie 2024, 08:44

Serviciul de noapte, ediție specială: “In Memoriam Dinu Săraru”

Începând cu ora 00.05, veți putea asculta o ediție specială a Serviciului de noapte în memoria scriitorului Dinu Săraru.

Serviciul de noapte, ediție specială: “In Memoriam Dinu Săraru”
Înmatricularea vehiculelor se va putea face on-line
Serviciul de noapte 02 Martie 2024, 14:17

Înmatricularea vehiculelor se va putea face on-line

Ministerul Afacerilor Interne continuă procesul de digitalizare a serviciilor oferite cetățenilor.

Înmatricularea vehiculelor se va putea face on-line
EXCLUSIV Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, vine la București pentru  Gala “Women In Economy”
Serviciul de noapte 27 Februarie 2024, 16:47

EXCLUSIV Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, vine la București pentru  Gala “Women In Economy”

Zece personalități feminime care contribuie constant la o societate mai echitabilă, mai deschisă și mai incluzivă vor fi...

EXCLUSIV Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, vine la București pentru  Gala “Women In Economy”
AVANPREMIERĂ. Cristina Chiriac, președinta CONAF, vine cu noutăți despre Gala “WOMEN IN ECONOMY”
Serviciul de noapte 26 Februarie 2024, 12:34

AVANPREMIERĂ. Cristina Chiriac, președinta CONAF, vine cu noutăți despre Gala “WOMEN IN ECONOMY”

Maria Țoghină vă așteaptă la o nouă ediție interactivă a emisiunii Serviciul de noapte.

AVANPREMIERĂ. Cristina Chiriac, președinta CONAF, vine cu noutăți despre Gala “WOMEN IN ECONOMY”
Felicia Filip si Cristian Mihăilescu,  33 de ani de iubire în viață și pe scenă.  Cum a început povestea lor de dragoste
Serviciul de noapte 24 Februarie 2024, 09:17

Felicia Filip si Cristian Mihăilescu,  33 de ani de iubire în viață și pe scenă.  Cum a început povestea lor de dragoste

Invitați în studioul Serviciului de noapte cu Maria Țoghină, soprana Felicia Filip și regizorul Cristian Mihăilescu au vorbit...

Felicia Filip si Cristian Mihăilescu,  33 de ani de iubire în viață și pe scenă.  Cum a început povestea lor de dragoste