Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ECONATURA (PLANETA ALBASTRA) Vineri, 07 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Diana Surdu

8 Aprilie 2019
Vizualizari: 1206
Comentează add

Procurorii au constatat că întreaga forţă militară a României începând cu 22 decembrie 1989, ora 16:00, s-a pus la dispoziţia Consiliului FSN.

Dosarul revoluţiei a fost finalizat. Rechizitoriul a fost trimis instanţei

diana-surdu

Gelu Voican Voiculescu (stânga), Ion Iliescu (mijloc) şi Petre Roman (dreapta), în anul 1990. Foto: Arhivă.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a anunţat, astăzi, că dosarul Revoluţiei din decembrie 1989 a fost finalizat, iar rechizitoriul a fost trimis instanţei.

Procurorul general a spus că rechizitoriul însumează 12 volume şi dosarul cauzei conţine peste 3.300 de volume.

Totodată, el a cerut scuze, în numele instituţiei pe care o conduce, pentru durata excesivă a anchetei penale, de aproape 30 de ani.

Procurorii au constatat că întreaga forţă militară a României începând cu 22 decembrie 1989, ora 16:00, s-a pus la dispoziţia Consiliului FSN.

Potrivit Parchetului, din acel moment grupul condus de Ion Iliescu, Silviu Brucan, Victor Stănculescu, Nicolae Militaru şi Gelu Voican Voiculescu au lansat diversiuni şi dezinformări pentru a accede politic.

Procurorul general, Augustin Lazăr, cu precizări despre dosar:


Augustin Lazăr: Oameni de cultură, politicieni, cercetători, istorici au exprimat de-a lungul timpului diverse terorii, explicaţii, aprecieri, în legătură cu momentul decembrie 1989. Astăzi, juriştii încheie această provocare, prezentând adevărul judiciar ca parte componentă a unei investigaţii foarte complexe, care a pornit de la ideea că responsabilitatea pentru victimele revoluţiei din decembrie '89 nu este una instituţională, ci este o responsabilitate directă, individuală.


Redactor: Cercetările au arătat că prin instaurarea generalizată a terorismului ar fi fost create situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii, care au provocat peste 860 de decese, 2.150 de răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane şi vătămări psihice.

Ancheta a mai stabilit că aceste diversiuni şi dezinformări ar fi creat condiţiile condamnării şi execuţiei cuplului prezidenţial Ceauşescu printr-un proces penal simulat.

Pe de altă parte, dosarul a fost clasat în cazul a peste 15 persoane din cauză că au fost deja judecaţi în alte dosare, a intervenit decesul sau nu există probe.

Dintre aceste persoane îi amintim pe fostul dictator Nicolae Ceauşescu, Petre Roman, Silviu Brucan, Vasile Milea, Victor Stănculescu sau Cico Dumitrescu.


Etichete Dosarul revoluţieiProcurorul generalAugustin Lazărdecembrie 1989fsnion iliescusilviu brucanconsiliul fsn

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live