Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Dosarele înscrise în Programul Casa Verde "vor fi finalizate în toamnă"

Invitatul "Apelului matinal", la RRA - ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna.

Dosarele înscrise în Programul Casa Verde "vor fi finalizate în toamnă"
Tánczos Barna. Foto: www.facebook.com/TanczosBarna.

Articol de Daniela Petrican, 25 August 2022, 09:29

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 august, ora 8:30) - "Apel matinal", Realizator: Daniela Petrican
Realizator: Peste 44.000 de persoane au depus cereri pentru a obține finanțări prin Programul "Casa Verde Fotovoltaice", gestionat de Administrația Fondului de Mediu. Potrivit conducerii instituției, programul a fost temporar blocat, iar angajații agenției lucrează inclusiv pentru analizarea tuturor cererilor depuse în anii anteriori. Deocamdată sunt reevaluate peste 6.000 de dosare, iar în câteva săptămâni ar putea fi toate finalizate. Mai multe aflăm de la invitatul "Apelului matinal", ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna. Bună dimineața!
Tánczos Barna: Bună dimineața!
Realizator: De la Administrația Fondului de Mediu aflam, recent, că la Programul "Casa Verde" se lucrează între 800 și 1.000 de dosare pe săptămână, dar există peste 44.000 de cereri, ceea ce înseamnă că numai analiza cererilor poate dura peste un an. Cum s-ar putea accelera analiza dosarelor?
Tánczos Barna: În momentul de față sunt analizate deja 15.000 de dosare din cele peste 44.000, aproape 45.000 de dosare. Administrația Fondului pentru Mediu a contractat servicii externe instituției pentru analiza dosarelor, au modificat procedurile interne, astfel încât să urgenteze finalizarea acestei analize. Norma, să spun așa, din partea mea pentru AFM este de 10.000 de dosare pe lună. Au început evaluarea la începutul lunii iulie, după ce au finalizat aceste proceduri modificate. În principiu, ar trebui să aibă undeva la 20.000 de dosare analizate până la sfârșitul lunii august. Sunt aprobate deja 6.000, sunt în curs de aprobare încă câteva mii. Eu sper să crească ritmul de evaluare odată cu contractarea acestor servicii externe, cu externalizarea evaluării și, în câteva luni de zile, să finalizăm evaluarea și să putem începe noul program pentru "Casa Verde Fotovoltaice".
Realizator: Ziceți că în mai puțin de un an de zile dosarele vor fi terminate?
Tánczos Barna: Cu siguranță!
Realizator: Da?
Tánczos Barna: Cu siguranță, în cursul toamnei trebuie să fie toate dosarele finalizate, rezultatele comunicate. Sunt în momentul de față aproape 1.000 de dosare respinse, peste 15.000 au trecut de analiza tehnico-economică, urmează analiza juridică să intre în aprobare în săptămânile următoare.
Realizator: Domnule ministru, ce înseamnă Programul "Casa Verde Fotovoltaice" în formă simplificată? Program care înțeleg că va fi lansat în toamnă./geftene
Tánczos Barna: În forma simplificată va semăna foarte mult cu "Rabla electrocasnice", unde fiecare beneficiar va deschide un cont pentru a accesa acest program, după care, având contul și practic siguranța finanțării, cu condiția respectării unor criterii tehnice și juridice, se poate adresa direct companiilor care sunt autorizate să instaleze sisteme fotovoltaice pe case. Acest lucru înseamnă practic o inversare a ordinii în care s-au desfășurat lucrurile până acum și s-au și blocat de foarte multe ori, adică creăm o piață concurențială. În felul acesta, persoanele fizice care vor avea conturile deja validate și confirmate de asemenea se vor putea adresa mai multor companii care pot instala asemenea sisteme pe casele cetățenilor. În felul acesta, se creează și o concurență și prețurile probabil vor fi mai corecte, prețurile vor fi mai mici pentru cetățeni. După ce contractează sau contactează o asemenea companie, compania respectivă încarcă în sistem aplicația persoanei respective. În felul acesta se poate apuca compania respectivă mult mai repede de instalarea sistemului și derularea va fi mult mai facilă. Verificarea condițiilor tehnico-economice se va face la nivelul companiei, iar AFM va implementa un sistem de verificare prin sondaj, cu penalități și penalizări pentru companiile care nu desfășoară o analiză corectă și aprofundată a criteriilor tehnico-economice.
Realizator: A fost stabilită și o dată pentru lansarea acestui program?
Tánczos Barna: Nu este o dată certă stabilită, ghidul este finalizat, aplicația este în verificare. Aștept să avem rezultate concrete pe evaluarea actualului program, pe cele 45.000 de dosare, și, în momentul în care vedem că lucrurile intră pe făgașul normal și ne apropiem de acest target, de această țintă de 10.000 de dosare pe lună evaluate în programul precedent, atunci putem să lansăm și următoarea etapă.
Realizator: Dar spuneți-mi: Programul Casa Verde poate fi accesat și pentru blocuri sau e altceva în cazul acestui tip de construcții?
Tánczos Barna: În cazul blocurilor nu s-a găsit până acum soluția, nici tehnică de distribuire a energiei electrice produse în condominiu, nici cea juridică. În cazul în care primim o asemenea soluție din partea autorităților locale, din partea primăriilor, din partea asociațiilor de locali, suntem deschiși să finanțăm și asemenea investiții. Este o situație mai complicată din punct de vedere juridic, pe de o parte pentru că nu este o proprietate privată a unei singure persoane fizice, pe de altă parte tehnic este complicat să împarţi energia produsă între locatarii unui bloc, practic./schelaru
Realizator: Unele persoane și-au montat panouri fotovoltaice în afara programului Casa Verde, dar au altă problemă: se întârzie racordarea la rețea pentru a deveni prosumatori. Știu că nu e de competența Ministerului Mediului problema asta, dar credeți că pot fi impulsionați distribuitorii de energie să accelereze aceste racordări?
Tánczos Barna: Da, este vital acest lucru, pentru că dacă nu sunt racordați, practic nu pot beneficia de modificare pe care am promovat-o în legislația aferentă sau legislația care se aplică în domeniul energiei electrice pentru că, la sfârșitul anului trecut în decembrie, printr-o ordonanţă de urgență, prosumatorii au fost ... sau reglementările privind prosumatorii au fost modificate și compensarea nu mai este una valorică, ci una cantitativă și acest lucru va impulsiona în mod semnificativ producerea energiei electrice la prosumatori. Am vorbit de mai multe ori cu domnu Popescu, domnul ministru Popescu, în acest... referitor la acest lucru și sper ca măsurile pe care le ia Ministerul Energiei să fie efectiv eficiente și să impulsioneze aceste racordări.
Realizator: În altă ordine de idei, recent, spuneați că se lucrează la un nou program de stimulare a achizițiilor de vehicule electrice pentru companii.
Tánczos Barna: Da, am avut săptămânile trecute o discuție pregătitoare cu una dintre cele 2 asociații de profil. Zilele următoare mă voi întâlni și cu cealaltă asociație. APIA, ACAROM sunt 2 entități care reprezintă interesele companiilor producătoare și importatoare de mașini; împreună cu aceste asociații am pregătit, pe termen mediu, acele politici publice care se concretizează în Rabla clasic și Rabla plus. Împreună cu ei, am început pregătirea unei scheme de ajutor de stat pentru companii, pentru flote de mașini. Astfel încât, în domeniul distribuției bunurilor, în domeniul transportului de persoane, să putem ajuta companiile să treacă la o mobilitate verde. Și aceste transporturi, și aceste servicii generează emisii de carbon semnificative în marile orașe și nu numai. Au nevoie de un astfel de sprijin și sunt convins că până la sfârșitul anului, vom găsi soluția bună pentru aceste companii. Vom notifica schema de ajutor de stat la Consiliul Concurenței, şi anul viitor vom putea lansa un asemenea program.
Realizator: Şi despre care cu siguranță vom vorbi. Vă mulțumim pentru toate detaliile. Invitatul apelului matinal a fost ministrul mediului apelor și pădurilor, Tánczos Barna.


Proiectul Neptun Deep se desfăşoară conform programului
România 26 Aprilie 2024, 13:16

Proiectul Neptun Deep se desfăşoară conform programului

Secretarul de stat din Ministerul Energiei, Dan Drăgan, spune că din anul 2027 ne vom acoperi din din resurse proprii...

Proiectul Neptun Deep se desfăşoară conform programului
Primul tren de metrou pentru Magistrala 5 a ajuns în depoul Metrorex
România 26 Aprilie 2024, 11:51

Primul tren de metrou pentru Magistrala 5 a ajuns în depoul Metrorex

Trenurile au fost produse în Brazilia, iar prima garnitură ar fi trebuit să ajungă la Bucureşti în luna iunie 2023, conform...

Primul tren de metrou pentru Magistrala 5 a ajuns în depoul Metrorex
Atenție la produsele cumpărate pentru masa de Paşte
România 26 Aprilie 2024, 11:37

Atenție la produsele cumpărate pentru masa de Paşte

ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor, mai ales în pieţe, abatoare şi spaţiile de...

Atenție la produsele cumpărate pentru masa de Paşte
Angajaţii ONRC protestează în faţa Ministerului Justiţiei
România 26 Aprilie 2024, 11:24

Angajaţii ONRC protestează în faţa Ministerului Justiţiei

Ei solicită majorarea salariilor de bază cu 15% şi acordarea sporului de risc şi solicitare neuropsihică.

Angajaţii ONRC protestează în faţa Ministerului Justiţiei
Pensiile vor fi plătite înainte de Paşti
România 26 Aprilie 2024, 10:50

Pensiile vor fi plătite înainte de Paşti

Ministrul muncii, Simona Bucura- Oprescu, a precizat că se fac deja demersurile necesare pentru ca pensionarii să-şi...

Pensiile vor fi plătite înainte de Paşti
Surparea de teren din Slănic Prahova se extinde
România 26 Aprilie 2024, 10:10

Surparea de teren din Slănic Prahova se extinde

Perimetrul de siguranţă a fost mărit, iar traficul este oprit.

Surparea de teren din Slănic Prahova se extinde
Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş:  Vom deschide un "parc industrial de specializare inteligentă"
România 26 Aprilie 2024, 09:42

Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş: Vom deschide un "parc industrial de specializare inteligentă"

RRA: Invitatul "Apelului matinal": Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş.

Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş: Vom deschide un "parc industrial de specializare inteligentă"
Elevii intră de azi în vacanța de Paște
România 26 Aprilie 2024, 09:12

Elevii intră de azi în vacanța de Paște

Vacanţa de Paşte se va încheia miercuri, pe 8 mai, când elevii vor reveni la ore pentru ultimul modul al anului şcolar.

Elevii intră de azi în vacanța de Paște