Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 05 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Diana Surdu

25 Martie 2020
Vizualizari: 759
Comentează add

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit cauzele ce vor putea fi soluţionate pe durata stării de urgenţă instituită în contextul COVID-19.

Dosare care vor fi soluționate de instanțe pe durata stării de urgență

diana-surdu

Foto: Agerpres.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit cauzele ce vor putea fi soluţionate pe durata stării de urgenţă instituită în contextul COVID-19.

Într-un comunicat de presa, judecătorii CSM au enumerat cauzele urgente care vor fi solutionate in aceasta perioada atat in materie penala, cit si non penala. 

Potrivit Secţiei, în afara cauzelor stabilite de hotarari anterioare ale Consiliului, in materie penala, judecătorii de cameră preliminară sau, după caz, instanţele vor soluţiona, în fond sau în căile de atac, şi următoarele: cauze în materia amânării sau întreruperii executării pedepsei ori a măsurii educative privative de libertate; dosare privind eliberarea condiţionata; cele referitoare la schimbări privind măsura educativă a internării într-un centru educativ sau într-un centru de detenţie; contestaţii la executare, procese cu obiect infracţiuni - inclusiv flagrante - care privesc aplicarea Decretului 195/2020 sau măsurile de prevenire/combatere a pandemiei COVID-19 (inclusiv infracţiunile de zădărnicire a combaterii bolilor, omisiunea declarării unor informaţii şi fals în declaraţii.

Vor mai fi soluţionate şi căi de atac extraordinare apreciate ca urgente, dar şi cereri de strămutare, conflicte de competenţă şi incidentele procedurale în cauzele care se soluţionează pe durata stării de urgenţă. De asemenea, pot fi solutionate pe durata starii de urgenţă şi alte tipuri de cauze, în care legea nu prevede citarea părţilor.     

Magistratii CSM au stabilit de asemenea ce procese vor fi solutionate in materie non penala de judecatorii si tribunale.
 
Ei au hotărât ca 'pe durata stării de urgenţă instituită prin Decretul preşedintelui României 195/2020, activitatea de judecată a instanţelor în materie nonpenală vizează judecarea, în fond sau în căile de atac, în cazul judecătoriilor, a următoarelor cauze: ordin de protecţie, tutelă/curatelă, internarea medicală nevoluntară, ordonanţa preşedinţială, suspendarea provizorie a executării silite, încuviinţarea acesteia, măsuri asigurătorii si orice alte cereri care vizează situaţii excepţionale, care pot fi considerate de urgenţă deosebită'. 
 
În ceea ce priveşte tribunalele, Secţia a stabilit că activitatea va viza,printre altele, suspendarea executării provizorii, măsuri de protecţie a minorilor - Legea 272/2004, măsuri asigurătorii, ordin de protecţie, reţinere navă, suspendare executare act administrativ, litigii privind achiziţiile publice care privesc strict produsele medicale şi alte achiziţii în domeniul stării de urgenţă. La fel si in cazul Curtilor de apel au fost enumerate cauzele care vor fi  soluţionate pe durata stării de urgenţă.
 
'Pe durata stării de urgenţă, instanţele pot soluţiona în materie nonpenală şi alte cauze care, potrivit legii, se judecă fără citarea părţilor', se menţionează în hotărârea CSM.

Etichete (ii)dosarecovidcsm

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live