Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 29 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

16 Aprilie 2014
Vizualizari: 1390
Comentează add

Procurorii parchetului general au dispus începerea urmăririi penale în cazul terenului cumpărat de fiica preşedintelui Traian Băsescu.

Dosar penal în cazul terenului cumpărat de Ioana Băsescu

radiojurnal

Parlamentul României. Foto: Arhivă.

Potrivit unui comunicat al Parchetului general s-a constituit un dosar penal în care se efectuează cercetări în legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate şi arendarea unor terenuri amplasate pe raza comunei Nana, judeţul Călăraşi.

Procurorii parchetului general au dispus începerea urmăririi penale cu privire la faptele sesizate, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conflict de interese, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Ancheta a fost declanşată după ce fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, a cumpărat un teren agricol, însă intenţia declarată a conducerii comisiei, încă de la începutul lucrărilor, a fost aflarea adevărului despre terenurile tranzacţionate în localitatea călărăşeană după anul 1989 şi nu vânarea vreunei persoane.

Achiziţia fiicei preşedintelui este şi în atenţia unei comisii parlamentare, denumită pe scurt "Nana", după numele comunei vizate pentru vânzările de terenuri.

Potrivit redactorului RRA Alina Stănuţă, audierile de la comisie s-au încheiat.

În faţa parlamentarilor s-au prezentat, din ianuarie şi până acum, angajaţi din Primăria Nana, actualii sau foştii directori de la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Fundulea, dar şi notarul care a parafat tranzacţia de vânzare-cumpărare a terenurilor dintre Ioana Băsescu şi societatea italiană.

Singurul care a primit mai multe invitaţii şi nu s-a prezentat la discuţiile cu parlamentarii este fostul consilier prezidenţial Adrian Rădulescu.

Credit Ioana Băsescu, valoare 1 milion euro
  • durata: 30 ani
  • rata anuală: 70.000 euro
  • rata lunară: 5833 euro

Luni, preşedintele comisiei, senatorul Mihai Fifor, declara că parlamentarii încă mai aşteaptă documente de la ANAF, urmând ca apoi să fie întocmit raportul final.

La comisie se află şi raportul Corpului de control al primului-ministru, care, în mare parte, coincide cu concluziile parlamentarilor - mai spunea recent Mihai Fifor.

Raportul comisiei va fi transmis ulterior Birourilor Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, iar apoi va fi prezentat în faţa parlamentarilor reuniţi în şedinţă comună.

Gabriela Firea, plângere penală împotriva preşedintelui Traian Băsescu

În aşteptarea concluziilor raportului Comisiei parlamentare Nana de la Palatul Parlamentului, senatoarea Gabriela Firea, membru al comisiei de anchetă şi purtător de cuvânt al acesteia, a depus azi la Parchetul de pe Lângă Înalta Curte de Casaţie şi de Justiţie o plângere penală împotriva preşedintelui Traian Băsescu, pe care îl acuză de ameninţare şi şantaj.

Plângerea a fost semnată de mai mulţi parlamentari, printre care şi premierul Victor Ponta, în calitatea sa de deputat, şi a fost anunţată după ce preşedintele Băsescu a făcut anumite afirmaţii în timpul unei emisiuni televizate la adresa senatoarei şi a soţului ei.

Harta: Localitatea Nana. Clic pe poză pentru mărire.


Etichete NanacomisieTraian BăsescuanchetăterenuriPalatul parlamentuluiaudieriIoana BăsescuFunduleaGabriela Firea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live