Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Joi, 30 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Iamandi

19 Mai 2022
Vizualizari: 638
Comentează add

Dorian Galbinski, redactor la BBC World Service, secția de limbă română, a primit premiul de carte memorialistică „Romulus Rusan”.

Dorian Galbinski, laureat al premiului „Romulus Rusan”

ionut-iamandi

Dorian Galbinski (stânga) primește premiul „Romulus Rusan”, București, 18 mai 2022. Foto: Ionuț Iamandi

Dorian Galbinski, redactor la BBC World Service, secția de limbă română, a primit premiul de carte memorialistică „Romulus Rusan”, acordat în premieră în acest an de către Fundația „Ana Blandiana și Romulus Rusan”, în parteneriat cu Fundația „Spandugino”.

 

Cartea pe baza căreia juriul a decis acordarea premiului, publicată anul trecut la editura Humanitas, se numește „Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC”. În acest volum, Dorian Galbinski - cunoscut cu numele de microfon Dorian Galor - rememorează activitatea sa profesională de aproape patru decenii de la BBC, dar și pe cea personală, prin amintirile din România anilor 1950 - 1960 și din Israel, unde a emigrat în 1965. 

 

„Cel mai important lucru pe care-l lași în urmă este numele. De aceea m-am apucat să scriu aceste memorii”, a spus Dorian Galbinski la primirea premiului. 

 

La festivitatea de premiere ținută miercuri, 18 mai la Spațiul expozițional al Memorialului Sighet din București, scriitoarea Ana Blandiana a vorbit despre perseverența cu care tatăl său, dar și soțul său, Romulus Rusan, ascultau BBC în timpul perioadei comuniste, inclusiv relatările lui Dorian Galor. „Dorian Galbinski este un monstru sacru al transmisiunilor BBC”, a spus ea. 

 

 Potrivit organizatorilor, premiul „Romulus Rusan” pentru cartea de literatură a memoriei. „celebrează personalitatea extraordinară a lui Romulus Rusan, scriitor, intelectual public de marcă al ultimelor decenii, ctitor de instituții fundamentale pentru destinul autentic democratic al României, luptător de cursă lungă pentru memoria profundă, în adevăr, a istoriei recente”. 

 

Anul acesta, finaliștii Finaliștii Premiului „Romulus Rusan” – ediția inaugurală 2021 – au fost: Mirel Bănică – pentru cartea „Prin România. Carnete de drum” (Editura Polirom), Ruxandra Cesereanu - pentru cartea „De la Golania la #rezist. Jurnal civic 2017-2019” (Editura Polirom), Marion Le Roy Dagen - pentru cartea „Copilul și Dictatorul” (în colaborare cu Xavier-Marie Bonnot) (Editura Humanitas), Dorian Galbinski - pentru cartea „Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC” (Editura Humanitas) și Radu Mârza – pentru cartea „Călători români privind pe fereastra trenului. O încercare de istorie culturală (1830-1930)” (Editura Polirom).

 

Etichete (ii)romulus rusandorian galbinskibbcmemorialisticapremiu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live