Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Luni, 24 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

24 Octombrie 2019
Vizualizari: 304
Comentează add

Preşedintele Consiliului European este în proces de consultare cu liderii europeni, în încercarea de a ajunge la un consens privind amânarea datei de ieşire a Marii Britanii din UE

Donald Tusk a început consultări cu liderii europeni pentru Brexit

amalia-bojescu

 

Ambasadorii celor 27 de state membre s-au reunit aseară, la Bruxelles şi au căzut de acord asupra unei noi extinderi a Brexitului, dar rămâne încă în discuţie perioada acestei amânări.

Potrivit unor surse europene, ambasadorii au avut un schimb de opinii din care a rezultat sprijinul tuturor pentru procedura scrisă de amânare a Brexitului propusă de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Oficialul european le-a recomandat şefilor de stat sau de guvern să accepte o amânare a Brexitului până la 31 ianuarie 2020, printr-o procedură scrisă, pentru a nu fi nevoie de convocarea unui summit extraordinar.

Donald Tusk este în proces de consultare cu liderii europeni, în încercarea de a ajunge la un consens cu privire la amânarea datei de ieşire a Marii Britanii din spaţiul comunitar, fiind nevoie de unanimitate pentru o astfel de decizie.

Recent, Franţa şi-a manifestat rezervele faţă de o nouă amânare a Brexitului până la 31 ianuarie, fiind de acord numai cu o extindere tehnică de câteva zile, pentru a permite Camerei Comunelor să adopte legislaţia necesară.

Pe contul său de Twitter, Donald Tusk a anunţat că a avut o convorbire telefonică şi cu premierul britanic Boris Johnson, căruia i-a explicat motivele pentru care a recomandat liderilor celor 27 de state membre să accepte solicitarea de amânare a ieşirii Marii Britanii din spaţiul comunitar.

Şi preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a făcut apel la liderii Uniunii Europene să permită Marii Britanii o amânare a termenului prevăzut pentru retragerea sa din blocul comunitar, care este în acest moment 31 octombrie. În opinia şefului legislativului european, această extindere îi va permite Marii Britanii să îşi clarifice poziţia şi Parlamentului European să îşi exercite rolul.   

David Sassoli: "După votul din Parlamentul britanic prin care se dă mai mult timp pentru analiza acordului de retragere şi după decizia premierului Boris Johnson de a bloca legislaţia de implementare a acordului, cererea Guvernului de la Londra rămâne pe masă.

Cred că este recomandabil, aşa cum a cerut preşedintele Donald Tusk, ca liderii europeni să accepte această prelungire".

Ambasadorii de la Bruxelles ai statelor membre vor avea o nouă reuniune mâine.

Parlamentului European îi revine rolul de a ratifica acordul de Brexit încheiat de Londra şi Bruxelles, dar acest for nu are competenţa de a decide asupra unei noi amânări. 


Etichete Donald TuskBrexitBoris JohnsonDavid Sassoli

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live