Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE(Continuare) Duminică, 24 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Costin Grigore

4 Mai 2018
Vizualizari: 1936
Comentează add

Doina Cornea, unul dintre simbolurile luptei anticomuniste, a încetat din viaţă noaptea trecută. Avea aproape 89 de ani.

Doina Cornea, unul dintre simbolurile luptei anticomuniste, a murit

costin-grigore

 Arhivă1991- Miting PNT-CD in Piata Universitatii, de la stg. la dr.; Ion Diaconescu, Corneliu Coposu, Doina Cornea si Ion Ratiu. Foto: Agerpres.

Doina Cornea, unul dintre simbolurile luptei anticomuniste, a încetat din viaţă noaptea trecută. Avea aproape 89 de ani.

Doina Cornea rămâne însă vocea care a criticat regimul comunist şi apoi Frontul Salvării Naţionale.

Doinea Cornea s-a născut în 30 mai 1929, la Braşov, într-o familie cu înalte valori morale şi religioase.

FOTO: Doina Cornea. Sursa foto: Agerpres.

A fost cadru universitar la catedra de limbă franceză a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, iar în anii 1980 a devenit cunoscută pentru criticile sale publice îndreptate împotriva comunismului.

Scrisorile sale au fost difuzate de posturile internaţionale de radio cu emisiuni în limba română şi au stârnit iritarea oficialilor de la Bucureşti.

Ca urmare, Doina Cornea a fost dată afară de la universitate, arestată şi bătută de oamenii Securităţii comuniste.

La revoluţia din 1989, ea a devenit una dintre figurile centrale ale evenimentelor din decembrie. Iată cum îşi amintea Doina Cornea ziua de 21 decembrie 1989.

Doina Cornea, înregistrare din fonoteca de aur a Societăţii Române de Radiodifuziune:

Doina Cornea: "Nu ştiu dacă este legat de mine 21 decembrie. Legat de mine poate este o stare de spirit în ţară. M-am încadrat, am făcut şi eu ce au făcut ceilalţi. Întâi a ieşit fiul meu acolo, la Astoria, unde s-a tras şi lângă el a căzut unul şi a venit acasă şi mi-a spus: măcel, măcel! Două cuvinte, era aşa, deformat, şi mie mi-a fost frică, când am ieşit. Eu spun sincer".


Reporter: A fost printre primele personalităţi care au protestat împotriva manierei în care Frontul Salvării Naţionale a administrat ţara şi a demisionat din conducerea centrală a FSN.

Papa Ioan Paul al II-lea a decorat-o cu Ordinul "Sfântul Grigore cel Mare", iar de la Regele Mihai I a primit Crucea Casei Regale a României. Doina Cornea a mai fost decorată cu Ordinul "Steaua României" şi a primit şi Legiunea de Onoare din partea Franţei.

FOTO:  Anul 2009 - Fosta disidenta anticomunista Doina Cornea a primit decoratia de Comandor al Ordinului Legiunii de Onoare, distinctie care i-a fost inmanata de ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, la Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca. Sursa foto Agerpres.


Etichete Doina Corneaunul dintre simbolurile luptei anticomunistea muritregim comunistfrontul salvarii nationalescrisorieuropa libera

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live