Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (CONTINUARE) Marţi, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

8 Aprilie 2015
Vizualizari: 3887
Comentează add

Procurorul şef anticorupție Codruţa Kovesi a declarat într-un interviu la RRA că "DNA are un serviciu tehnic propriu prin care îşi poate realiza interceptările".

DNA "are propriul serviciu tehnic prin care poate realiza interceptări" DNA "are propriul serviciu tehnic prin care poate realiza interceptări" - Conține audio DNA "are propriul serviciu tehnic prin care poate realiza interceptări" - Conține video

sorin-solomon

Procurorul șef al DNA Laura Codruţa Kovesi. Foto: Alexandru Dolea.

Procurorul şef DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat la emisiunea "Probleme la zi" de la Radio România Actualităţi că nu toate interceptările folosite în dosare sunt realizate de SRI.

"În primul rând, autorizaţia de interceptare a unei persoane se eliberează de către un judecător, care verifică şi care stabileşte dacă sunt întrunite condiţiile legale.
 
"Pot să vă zic că DNA are propriul serviciu tehnic prin care îşi poate realiza interceptările, nu în toate cazurile interceptările pe care noi le facem, le facem prin intermediul Serviciului Român de Informaţii, probabil este un element care nu se cunoaşte foarte bine în public", a spus Laura Codruţa Kovesi.
 
VIDEO: emisiunea "Probleme la zi".
 
 
Procurorul şef DNA a mai precizat că în colaborarea cu SRI se bazează pe legile şi a protocoalelor care sunt în vigoare. 
 
AUDIO:  Laura Codruţa Kovesi despre interceptări şi colaborarea cu SRI.
 
"Peste 90% din dosarele înregistrate la DNA au la bază sesizări venite de la persoane fizice sau juridice.
 
"Doar 5% din dosare sunt sesizări din oficiu pe baza informărilor venite de la SRI sau de la alte servicii de informaţii, ori sesizări din presă, deci într-un procent de 5%.
 
"Faptul că anumite dosare în care anumite activităţi au fost sprijinite de SRI sunt mai mediatizate, poate duce la această concluzie", mai spune procurorul şef DNA.
 
Interceptările telefonice, "monopol SRI"
 
Senatorul PSD Daniel Savu, membru al comisiei de control parlamentar asupra SRI, se declară surprins de afirmaţiile doamnei Kovesi, "dacă ea s-a referit la interceptările telefonice" .
 
"Singurul operator legal în privinţa interceptărilor telefonicie este SRI", a mai declarat  Daniel Savu pentru romania-actualitati.ro. 
 
Conform senatorului PSD legislaţia privind interceptările nu s-a schimbat.
 
Codruţa Kovesi nu a precizat în interviu dacă se referă la toate tipurile de interceptări, inclusiv la cele telefonice.
 
În 2007 Claudiu Săftoiu declarase că Servicul de Informaţii Externe ar deţine tehnică proprie de ascultare a telefoanelor, declaraţie care a dus la iniţierea unei investigaţii parlamentare şi la demisia şefului SIE, Claudiu Săftoiu.
 
SRI a precizat, printr-un comunicat remis în 2007, că este singura autoritate care are capacitatea tehnică de a efectua interceptari telefonice, sustinand ca institutiile care beneficiaza de aceasta metoda de urmarire "au doar posibilitatea de a prelua si utiliza fisierele audio de la serviciu".

Etichete interceptări DNAinterceptări SRInoi dosare DNAProcurorul şef DNA Laura Codruţa Kovesinu toate interceptările folosite în dosare sunt realizate de SRItehnicălegile şi a protocoalelor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live