Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Discuții privind durata minimă a concediului de maternitate

Italia readuce în discuție posibilitatea creșterii duratei minime a concediului de maternitate în Uniunea Europeană.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 18 Iulie 2014, 11:08

Aflate la conducerea forului comunitar, autoritățile de la Roma vor să relanseze negocierile pe această temă.

Comisia Europeană a propus încă din 2008 ca durata minimă a concediului de maternitate să fie de 20 de săptămâni, timp în care mamele să primească o indemnizație egală cu salariul.

Doi ani mai târziu, textul a fost votat de Parlamentul European, însă directiva nu a mai ajuns să fie pusă în practică din cauza divergențelor dintre statele membre.

Audio: Discuții privind durata minimă a concediului de maternitate.

Cel mai mult s-au opus Marea Britanie şi Franţa, pe motiv că o prelungire a concediului de maternitate ar putea genera costuri suplimentare importante, într-o perioadă de dificultăţi bugetare în Europa.

Blocajul nu a fost depășit nici acum, iar luna trecută Comisia Europeană a evocat posibilitatea de a renunţa definitiv la acest text.

Aflată de două săptămâni în fruntea Uniunii Europene, Italia crede însă că discuțiile pe această temă trebuie relansate, iar toate cele 28 de state membre consultate.

Sandro Gozi, secretar de stat italian responsabil cu Afacerile Europene a vorbit despre acest demers într-o dezbatere organizată în Parlamentul European: "Suntem pregătiţi să reexaminăm în Consiliu şi Parlament propunerea pentru a vedea dacă există condiţiile unui acord şi pentru a încerca să evităm un blocaj”

El a admis însă că părerile sunt foarte diferite între statele membre. "Propunerea a fost blocată de prea mult timp", a spus la rândul său, vicepreședintele Comisiei Europene, Siim Kallas: “Nu a existat nici un progres de trei ani. Deşi au fost făcute eforturi considerabile , a fost imposibil să încep încep negocieri serioase. Acest lucru nu înseamnă că cei din Comisia Europeană nu mai cred în obiectivele iniţiale”.

Siim Kallas crede că o retragerea textului ar permite reluarea de la zero a acestui subiect , cu un proiect mai moderat şi mai contemporan.

Mulţi europarlamentari vor însă o punere urgentă în practică a directivei . În prezent, durata minimă a concediului de maternitate este de 14 săptămâni în Uniunea Eurppeană. Numeroase ţări acordă concedii cu o durată mai mare, dar cuantumul indemnizaţiei variază foarte mult de la un stat la altul.