Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alis Georgescu

11 Martie 2017
Vizualizari: 661
Comentează add

Proiectul legii salarizării unitare urmează să fie finalizat până la sfârşitul lunii, după încheierea negocierilor dintre reprezentanţii Ministerului Muncii şi cei ai sindicatelor.

Discuţii pe tema legii salarizării unitare

alis-georgescu

Ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu. Foto: Arhivă.

Proiectul legii salarizării unitare urmează să fie finalizat până la sfârşitul acestei luni, după încheierea negocierilor dintre reprezentanţii Ministerului Muncii şi cei ai sindicatelor.

Ieri au venit la discuţii reprezentanţii instituţiilor de cultură care s-au declarat multumiţi de majorările salariale promise pentru următorii patru ani.

Este vorba despre creşteri de salarii între 25% şi chiar dublarea acestora în unele domenii, cum ar fi cel muzeal.

Discuţii pe tema legii salarizării au avut loc, de altfel, toată săptămâna, iar una dintre concluzii este că toţi bugetarii vor avea incluse în sporuri un tichet de vacanţă şi norme de hrană.

Ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu, a început luni discuțiile cu sindicaliștii pe proiectul legii salarizării unitare, primii care care venit la negocieri fiind liderii sindicatelor din domeniul ordinii și siguranței publice.

După mai multe ore de discuții și propuneri făcute la legea salarizării unitare, sindicaliștii au plecat de la Ministerul Muncii amenințând că vor ieși în stradă.

Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual: "Nemulţumirea noastră este nerespectarea acelui salariu de bază minim brut, respectiv aplicarea sporurilor pe bază de pontaj şi în Ministerul de Interne, aşa cum se face în Ministerul Sănătăţii, sau în Ministerul Învăţământului".

Sindicaliştii din Sănătate şi Asistenţă Socială au intrat marţi dimineaţă la discuţii cu reprezentanţii Ministerului Muncii, care, după mai bine de două ore, au ieşit mulţumiţi de creşterile salariale din sistem.

Medicii şi asistentele medicale vor beneficia de creşteri în medie de 56%, cele mai mari salarii urmând să ajungă la 15 mii de lei, în următorii patru ani.

În ceea ce priveşte profesorii, majoritatea vor avea salarii mai mari cu peste 50%.

Salariile debutanţilor din sistemul preuniversitar vor fi dublul salariului minim pe economie, ajungând la aproximativ 3.500 de lei brut pe lună.

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicale Spiru Haret: "Vor fi colegi, vor fi funcţii didactice, didactice auxiliar şi nedidactice, care vor beneficia de creşteri mai mari, alţii de creşteri mai mici, dar media va fi pe undeva pe la 56%".

Printre noutăţile pe care le va aduce proiectul de lege se numără: acordarea a două norme de hrană pentru toţi bugetarii, care vor fi echivalentul a câte un salariu minim pe economie şi a unui aşa-intitulat voucher de vacanţă.

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul muncii: "Fiind obligatoriu ca fiecare bugetar să aibă normă de hrană şi să aibă acest voucher de vacanţă, atunci, în nivelul sporurilor, trebuie să fie prinse pentru toată lumea".

Întâlnirile pentru elaboarea proiectului de lege privind salarizarea unitară vor continua şi în săptămâna următoare.


Etichete legea salarizării unitareMinisterul MunciisindicateLia Olguța Vasilescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live