Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Marţi, 19 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Corneliu Rusnac, Radio Chişinău

2 Aprilie 2019
Vizualizari: 458
Comentează add

Preşedintele Igor Dodon a invitat trei din cele patru partide parlamentare la o discuție comună, după ce săptămâna trecută a avut întrevederi separate cu liderii acestora.

Discuţii în vederea creării unei coaliţii de guvernare în Republica Moldova

corneliu-rusnac-radio-chisinau

   Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Foto: Arhivă

La Chişinău, preşedintele Igor Dodon a invitat din nou liderii principalelor partide parlamentare pentru discuţii în vederea creării unei coaliţii de guvernare, după alegerile parlamentare din 24 februarie.
 
Doar Partidul Socialiştilor, pro-rus, şi Partidul Democrat, condus de controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, au dat curs invitaţiei, în timp ce Blocul ACUM, pro-european şi pro-reformă, refuză să discute cu partidele, pe care le califică drept oligarhizate. 
 
Igor Dodon a invitat trei din cele patru partide parlamentare la o discuție comună, după ce săptămâna trecută a avut întrevederi separate cu liderii acestora.
 
Blocul ACUM, care reprezintă principalele forțe de opoziție pro europene, a refuzat invitația, subliniind că nu va discuta cu Partidul Democrat, aflat la guvernare, pe care îl acuză de situația în care se află Republica Moldova.
 
Partidul Democrat şi Partidul Socialiștilor poartă discuții în culise în vederea formării unei coaliții de guvernare și cel mai probabil întrevederea, lansată la inițiativa șefului statului, va reprezenta oficializarea înțelegerii între cele două forțe, susține analistul politic Ioan Tăbîrță. În opinia sa, acesta ar putea fi motivul pentru care Blocul ACUM refuză să participe la întrevedere.
 
Pe de altă parte, Blocul ACUM spune că a elaborat o serie de inițiative legislative menite să asigure independența instituțiilor statului și scoaterea acestora de sub control politic. Blocul a invitat la discuții deputații care susțin inițiativele respective.
 
Deputaţii partidului ŞOR, condus de omul de afaceri Ilan Şor, condamnat anterior de primă instanță pentru implicare în jaful bancar din 2014, au venit la discuţii, blocul ACUM a refuzat să dialogheze cu ei.
 
Între timp, Partidul Democrat a anunțat că lucrează deja asupra programului de guvernare pentru perioada 2019-2023.
 
Experţii de la Chișinău au păreri împărțite referitor la situația post electorală din țară. Printre cele mai vehiculate scenarii sunt: o coaliție de centrul stânga între Partidul Democrat și cel al Socialiștilor, pro rus, şi dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate.

Etichete Vlad PlahotniucChişinăuACUMKIgor DodonIoan TăbîrțăIlan ŞorrEPUBLICA mOLDOVA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live