Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LUMINA CREDINTEI Luni, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Şarpe

18 Ianuarie 2015
Vizualizari: 1010
Comentează add

Preşedintele Statelor Unite îşi pregăteşte discursul despre starea naţiunii pe care îl va adresa marţi Congresului, dominat în premieră de republicani.

Discursul despre starea naţiunii, "în pregătire"

radu-sarpe

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama. Foto: captură youtube.com.

Preşedintele Statelor Unite îşi pregăteşte discursul despre starea naţiunii pe care îl va adresa marţi Congresului, dominat în premieră de republicani. 

Una din temele majore se anunţă schimbarea sistermului fiscal pe care Barack Obama îl vrea mai simplu şi mai corect. 
 
El ar urma să anunţe un plan pe 10 ani de câteva sute de miliarde de dolari prin care vor fi impozitate suplimentar marile firme financiare şi averile moştenite care au găsit căi să scape de taxare. 
 
Oficialităţi de la Casa Albă afirmă că preşedintele Obama va folosi discursul privind starea naţiunii pentru a lansa mai multe proiecte de politică internă, de la majorarea impozitelor pentru cei bogaţi şi facilităţi fiscale pentru clasa de mijloc, până la îmbunătăţirea condiţiilor de navigare pe internet. 
 
Preşedintele a lansat deja o parte din temele discursului prin vizite în ţară sau pe reţelele de socializare. 
 
Pe Youtube, cu o tabletă în mână, preşedintele demonstrează dezavantajele unui internet prea lent, una din problemele pe care vrea să le rezolve. 
 
Pe site-ul Casei Albe apare chiar un clip video în care preşedintele îşi anticipează discursul, spunând că vrea în primul rând să răspundă aşteptărilor cetăţenilor.  
 
"În fiecare zi primim mii de mesaje la Casa Albă cu speranţele şi problemele americanilor din toată ţara. În fiecare noapte citesc zece dintre ele. Ei sunt cei pentru care lucrez şi în acest an câţiva dintre autorii acestor mesaje mă vor însoţi la Capitoliu marţi seara, când voi rosti discursul anual despre starea naţiunii", a spus Barack Obama.   

Popularitatea preşedintelui a crescut în ultimele luni cu 8 procente
 
Un alt subiect lansat recent într-o vizită în ţară a fost îmbunătăţirea educaţiei în colegiile comunale, facultăţi de 2 ani care acordă în general diplome tehnice, iar preşedintele Obama vrea să reformeze acest sistem de învăţământ. 
 
Sunt semne pentru analiştii politici americani că preşedintele Obama vrea să folosescă ultimii doi ani de mandat pentru a extinde cât poate autoritatea federală. 
 
"Guvernul central va fi mult mai implicat în viaţa Americii atunci când Obama va părărsi preşedinţia", spune pentru Fox News, Daniel Henninger de la Wall Street Journal.
 
Popularitatea preşedintelui a crescut în ultimele luni cu 8 procente, în schimb programul lui politic este în declin susţine analistul politic Michael Genovese. 
 
De aceea, principala sa preocupare pentru următoarea perioadă ar fi să-şi impună agenda internă în faţa unui Congres controlat în totalitate de republicani.  
 
"Pe de o parte, va spune că sunt domenii în care se poate coopera, reforma taxelor ar fi unul dintre ele, iar pe de alta avertiza Congresul, fie voalat fie direct că îşi va folosi dreptul de veto, dacă se atinge de teme precum reforma sistemului de sănătate, reforma imigraţiei sau de deschiderea faţă de Cuba", spune  Michael Genovese.   
 
Discursurile despre starea naţinunii şi-au pierdut din audienţă în ultimii ani, iar reclama pe care preşedintele Obama a făcut-o mesajului său de marţi, al şaselea de când se află la Casa Albă, a atras deja atenţia opiniei publice sau cel puţin interesul presei americane.

Etichete Preşedintele Statelor Unitediscursul despre starea naţiuniiCongresrepublicaniBarack ObamaCapitoliuFox NewsDaniel HenningerWall Street JournalMichael Genovese

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live