Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Directivă privind lucrătorii detaşaţi în străinătate, adoptată

Comisia Europeană salută adoptarea definitivă de către Consiliul de Miniştri ai Uniunii a unor măsuri noi privind drepturile lucrătorilor detaşaţi în străinătate.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 15 Mai 2014, 11:42

Noua directivă este, de fapt, un set de norme de punere în aplicare a unor măsuri de protecţie pentru cetăţenii europeni care lucrează în altă ţară decât cea de baştină.

Adoptarea directivei de punere în aplicare a normelor privind lucrătorii detaşaţi transmite un semnal clar că Europa nu acceptă frauda şi abuzurile împotriva acestor lucrători sau alte forme de dumping social - a declarat comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, László Andor.

În mod clar, directiva de punere în aplicare sporeşte gradul de sensibilizare al lucrătorilor şi al întreprinderilor cu privire la drepturile şi obligaţiile ce le revin în ceea ce priveşte termenii şi condiţiile de încadrare în muncă.

Audio: Directivă privind lucrătorii detaşaţi în străinătate, adoptată.

De asemenea, aceste norme obligă autorităţile naţionale să răspundă în termen de două până la 25 de zile cererilor de asistenţă şi clarifică definiţia detaşării, abordând în acelaşi timp problema întreprinderilor de tip cutie poştală, care utilizează detaşarea pentru a eluda legea.

În ceea ce priveşte firmele care efectuează detaşări, acestea sunt obligate să desemneze o persoană de contact cu autorităţile şi să declare identitatea, numărul lucrătorilor care urmează a fi detaşaţi şi datele de început şi de încheiere ale contractelor.

Este de la sine înţeles că angajatorii trebuie să respecte normele legale privind perioadele maxime de lucru şi cele minime de odihnă, durata minimă a concediilor anuale plătite, salariul minim, inclusiv plata orelor suplimentare.

Conform noilor norme, atât statul membru gazdă, cât şi cel de origine sunt obligate să garanteze că lucrătorii detaşaţi, cu sprijinul sindicatelor şi al altor părţi terţe interesate, pot să înainteze plângeri penale sau admninistrative împotriva angajatorilor.

Statele membre trebuie să transpună în legislaţia naţională noua directivă de punere în aplicare în cel mult doi ani şi douăzeci de zile după publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE.