Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Directivă privind încălcările legislaţiei anti-cartel

Noile prevederi permit victimelor unui cartel să primească o compensare totală atât pentru pierderea efectivă suferită cât şi pentru profitul viitor pe care l-ar fi putut câştiga.

Euranet Plus.

Articol de Gabriela Tătărău, 11 Noiembrie 2014, 13:15

Cetăţenii europeni afectaţi de încălcările legislaţiei anti-cartel vor putea obţine mai uşor despăgubiri în instanţă.

Consiliul Uniunii Europene a aprobat, luni, noi norme care facilitează accesul acestor victime la compensarea daunelor suferite.

Noua directivă armonizează şi asigură întărirea efectivă a normelor de despăgubire antitrust în interiorul Uniunii Europene.

Audio: Directivă privind încălcările legislaţiei anti-cartel.

Noile prevederi permit victimelor unui cartel să primească o compensare totală atât pentru pierderea efectivă suferită cât şi pentru profitul viitor pe care l-ar fi putut câştiga.

Dreptul la compensare totală este garantat, deja, de tratatul Uniunii Europene, dar exercitarea practică a acestuia este adesea dificilă din cauza normelor şi procedurilor aplicabile.

Acum, statele membre trebuie să se asigure că instanţele naţionale pot cere, în anumite condiţii, ca părţile implicate într-un caz de de concurenţă să desecretizeze dovezile considerate relevante.

Noile măsuri urmăresc şi creşterea eficienţei programelor de clemenţă. Aşadar, o companie care mărturiseşte participarea la un cartel poate beneficia de imunitate sau de reducerea sancţiunilor.

Dar toate documentele care vor însoţi o astfel de declaraţie pot fi făcute publice dacă este nevoie.

Dacă mai multe întreprinderi încalcă normele de concurență în comun, ca în cazul unui cartel, acestea vor răspunde solidar pentru întregul prejudiciu cauzat.

Directiva aprobată, astăzi, stabileşte şi principiul potrivit căruia compensarea totală a daunelor poate fi solicitată de oricine le-a suferit, indiferent dacă e vorba de cumpărători direcţi sau indirecţi.

În plus, decizia finală luată de o instanţă naţională într-un caz de încălcare a legilor concurenţei poate fi prezentată într-un alt stat membru drept probă, întărind, astfel, poziţia victimei care solicită compensarea daunelor.

Potrivit noii directive, victimele cartelurilor au la dispoziţie cinci ani să înainteze cererea de despăgubiri. Această perioadă este întreruptă în momentul în care începe o procedură de înţelegere amiabilă.

Instanţele naţionale vor fi abilitate să estimeze gradul de vătămare a victimei astfel încât procesul de cuantificare a daunelor să nu facă prea dificilă exercitarea dreptului la despăgubiri.

Statele membre ale Uniunii Europene au la dispoziţie doi ani pentru a implementa în legislaţia naţională noile norme care vor fi publicate săptămâna viitoare.