Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Duminică, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

20 Martie 2012
Vizualizari: 2282
Comentează add

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că Petrom trebuie să se aştepte ca din 2014, când va fi rediscutată redevenţa pe care o plăteşte statului pentru extracţia de petrol, aceasta să nu fie mai mică decât în statele arabe.

Din 2014, redevenţa pentru petrol, "ca în statele arabe"

sorin-solomon

Foto: Arhivă AP.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat într-o emisiune la postul public de televiziune, că redevenţa pentru extracţia de petrol va fi renegociată în 2014, iar aceasta va fi la nivelul celei din ţările din zona Golfului.

Întrebat ce ar putea să facă după ce şi-a declarat public nemulţumirea faţă de politica de preţuri a companiei Petrom, Traian Băsescu a răspuns: "Ce aştept eu, şi cred că este momentul potrivit, este anul 2014, când trebuie rediscutată redevenţa. Şi atunci Petrom trebuie să ştie că redevenţele în România nu vor fi mai mici decât în statele arabe".

Preşedintele a amintit şi că a fost aplicată o amendă de 300 de milioane companiilor petroliere.
   
"A făcut deja Consiliul Concurenţei, a aplicat o amendă de 300 de milioane de Euro companiilor petroliere din România. În rest, nu ai decât să citeşti contractul semnat în timpul Guvernului Năstase şi să-l pui în aplicare", a arătat el.

Redevenţa - Sumă de bani plătită periodic de către societăţi comerciale pentru dreptul de a folosi proprietatea altuia în scopuri productive.
De asemenea, întrebat dacă nu trebuie reanalizate toate redevenţele, nu numai cea a Petrom, şeful statului a spus că acestea nu ar mai trebui lăsate ca venituri pentru bugetul de stat, ci vărsate într-un fond de dezvoltare.

"Să ştiţi că mai am idei cu redevenţele. Spre exemplu, eu nu le-aş mai lăsa la consum, ca venituri în bugetul de stat. Le-aş face un fond de dezvoltare, cum are Norvegia, cum au statele arabe. Redevenţele le varsă într-un fond, care e fond de dezvoltare, fond de plasamente, fond de şi de... Pentru că ne sare în ochi problema redevenţei la Petrom, care e mizeră ca dimensiune, foarte mică, extrem de incorect negociată, dar să ştiţi că la fel este situaţia cu redevenţele la pietriş, redevenţele la ape minerale şi la multe altele. Deci, trebuie făcută o politică a redevenţelor, după părerea mea", a arătat el.

Preşedintele Traian Băsescu declara, recent, că a rupt orice legătură cu Petrom ca semn de protest faţă de profitul pe care l-a obţinut pe timp de criză, el adăugând că politica acestei companii este "incorectă".

"Eu sunt cel care a rupt orice legătură cu Petrom ca semn de protest pentru excesul de profit pe care l-a obţinut într-o perioadă de criză", a declarat preşedintele.

Traian Băsescu a spus că a avut discuţii numeroase pe tema acestor nemulţumiri cu cei de la Petrom, dar şi cu preşedintele austriac. "Răspunsul a fost: să vedem, să încercăm, să discutăm, dar realitatea în practica lor este că nu ţin cont", a spus preşedintele.

"Nu poţi să ceri unei firme să fie 100% morală, dar nici nu poţi să-mi arunci în faţă în fiecare zi: preţul mondial al petrolului este 120 de dolari barilul, când tu îl extragi din România cu 16 dolari. Aici mi se pare că este zona de lipsă de fair-play a Petrom-ului", a spus preşedintele.

Întrebat dacă se poate modifica contractul, el a menţionat: "Nu, din păcate contractul este scris de aşa natură încât nu se poate face nimic".

Grupul Petrom a înregistrat anul trecut un profit record în creştere cu 72%, la 3,759 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare câştig înregistrat vreodată de o companie din România, şi vânzări record de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde euro).


Etichete Traian BăsescuPetrompetrolredevenţeConsiliul Concurenţei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live