Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI CU SOARE Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

18 Iunie 2019
Vizualizari: 2092
Comentează add

Dilemele lui Erdoğan

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

Foto: cia.gov.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a fost nevoit să apeleze la ruși pentru a cumpăra armament sofisticat, după ce actuala administrație de la Washington a condiționat livrările spre Ankara, cerându-i să-şi reconsidere politica în Orientul Mijlociu.

De decenii, turcii se tem de năzuințele poporului kurd de a avea un stat independent, ca pod între Turcia, Siria, Iran și fostele republici asiatice sovietice. Turcia se confruntă și astăzi cu o mișcare subversivă kurdă, o populație care nu uită și nu a depus armele, fiind capabilă oricând să distrugă industria turistică a Turciei.

Prezența armatei turce în Siria nu e de dragul lui Bashar al-Assad pentru a-i bloca pe kurzi.

Președintele american, Donald Trump, a început să îi facă probleme sultanului, cum este supranumit președintele de la Ankara. Întrucât administrația americană a început să condiționeze contractele și livrările de armament, avioane F-35 și piese de schimb, Erdoğan s-a adresat Moscovei, Vladimir Putin fiind dispus să vândă pentru cash armament sofisticat.

La bază se află încâlcita problemă a kurzilor, care, pe de-o parte, au vărsat sânge, dar au arătat că știu să lupte și au dus greul în acțiuni terestre contra teroriștilor Daesh, pe care i-au pus pe fugă. Pe de altă parte, Erdoğan este disperat de ceea ce pot face kurzii.

Astăzi, baza NATO Incirlik, din sudul Turciei, nu mai face doi bani, e doar o sperietoare de ciori. Conform presei internaționale de specialitate, o parte din instalațiile sensibile de la Incirlik au fost mutate în Europa, iar avioanele în Golf. Turcia oricum e plină de armament rusesc. Întrebarea este cât timp va lua Ankarei ca sistemul rusesc S-400 foarte sofisticat să devină operațional. La ora actuală, Erdoğan nu mai se bazează pe Trump.

Erdoğan se opune creării statului kurzilor, în timp ce Israelul este favorabil acestei idei. Fără kurzi, americanii ar fi trebuit să lupte ei pe teren împotriva Daesh, întrucât armata turcă, deși numeroasă și echipată, nu ar fi fost capabilă să o facă. Complementar ca parte a strategiei americane din Orientul Mijlociu, este importantă declarația lui Donald Trump, care trimite 1.000 de militari în Polonia pentru a arăta angajamentul Statelor Unite față de suveranitatea Poloniei și a întregului bloc NATO.

Pentru americani, Incirlik a fost contra Rusiei, Arabia Saudită este pentru a contracara Iranul, Pentru administratia Trump. Deveselu este pentru disputa dintre presedintele Donald Trump și cancelarul Angela Merkel.

De notat că o reuniune trilaterală fără precedent a urma să înceapă la Ierusalim, în 24 iunie. Netanyahu a avansat această idee în timpul vizitei sale la Kremlin, în februarie, la întrevederea cu președintele rus, Vladimir Putin, reuniune care are ca temă principală prezența Iranului în Siria. Consilierul american pentru securitate națională, John Bolton, și omologul său rus, Nikolai Petruşev, se vor afla la Ierusalim. Casa Albă a anunțat deja că vor fi discutate chestiuni de securitatea regională. Israelul este interesat în promovarea obiectivului îndepărtării tuturor forțelor străine din Siria


Etichete Orientul MijlociuTurciaIsraelSUARusiaRecep Tayyip Erdoğan

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live