Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI (DEZBATERE RRA) Marţi, 27 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

27 Februarie 2021
Vizualizari: 445
Comentează add

Dezbateri mai aprinse au fost pe marginea sumelor alocate Ministerului Muncii, unde a fost readusă în atenţie de PSD dublarea alocaţiilor.

Dezbaterile la proiectul bugetului de stat, la final

amalia-bojescu

Foto: gov.ro

La Parlament, comisiile reunite de resort se apropie de finalizarea dezbaterilor la proiectele bugetului de stat şi al asigurărilor sociale.

Şi astăzi, propunerile pentru alocările de fonduri la ministere au trecut destul de rapid în formulele propuse de guvern, fără să fie aprobat vreun amendament din partea opoziţiei.

Au primit aviz favorabil, cu majoritate de voturi, bugetele Ministerelor Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi cel al Cercetării, unde miniştrii au recunoscut că au mai degrabă, în acest an de pandemie, mai mult bugete de tranziţie sau mentenanţă.

Dezbateri mai aprinse au fost pe marginea sumelor alocate Ministerului Muncii, unde a fost readusă în atenţie de PSD dublarea alocaţiilor.

Pentru mai multe informaţii suntem din nou în direct cu redactorul nostru, Amalia Bojescu. Urmăreşte şedinţa de la Parlament. Bună ziua, Amalia!


Reporter: Bună ziua! Au fost discuții tensionate în Comisiile de buget-finanțe, între ministrul muncii, Raluca Turcan și parlamentarii PSD pe teme ce țin de creșterea alocațiilor pentru copii, recalcularea pensiilor sau acordarea sporurilor.

Senatorii și deputații social-democrați îi cer ministrului să respecte legea în privința creșterii alocațiilor pentru copii și solicită adoptarea amendamentelor formulate de PSD în acest sens. Senatorul PSD Radu Opre,a în dialog cu ministrul muncii, Raluca Turcan:


Radu Oprea: Este problema dumneavoastră să măriţi alocațiile copiilor. Nu încălcați acest drept, care este în conformitate cu legea și respectați-o, chit că vă este greu. Dacă vreodată ați crezut în mod real că alocațiile copiilor trebuiesc dublate și că legea trebuie respectată, aveți această șansă astăzi, prin aprobarea amendamentelor.


Raluca Turcan: Ministerul Muncii are alocate sumele pentru majorarea alocațiilor pentru copii din august anul trecut și 1 ianuarie anul acesta, care au intrat deja la plată de la începutul lunii februarie. În momentul de față există o lege în Parlament și în funcție de votul în Parlament, ministerul va respecta legea.


Reporter: În privința sporurilor, ministrul Raluca Turcan preciza că Legea salarizării unitare va rezolva inechitățile din sistem, adăugând că multe sporuri nu se justifică, iar altele nu pot fi eliminate.

În privința ajutoarelor sociale care nu au mai fost verificate de doi ani, campania începută de minister dorește să calibreze nivelul sumei de 157 de lei, insuficientă pentru o persoană care are nevoie de asistență, preciza Raluca Turcan, care a adăugat că în urma acestei campanii au fost descoperiți copii de 11 sau 12 ani fără cod numeric personal.

În legătură cu bugetul ministerului, Raluca Turcan a precizat că acesta acoperă cheltuielile necesare, iar obiectivul este de a reduce risipa și de a lua măsuri care să crească fondurile bugetare. Între timp a fost adoptat și bugetul Ministerului Muncii. Au trecut de votul comisiei în forma susținută de guvern și bugetele Ministerelor Cercetării și Proiectelor Europene.

Nu au fost acceptate amendamente ale opoziției, iar Comisiile de buget-finanțe ar trebui să încheie astăzi dezbaterile asupra celor două proiecte de buget și să treacă la redactarea rapoartelor, care trebuie depuse până luni, 1 martie, iar votul în plenul reunit este programat pentru marţea viitoare.


Etichete bugetcomisiiralucaturcan(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live