Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE Sâmbătă, 04 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

28 Octombrie 2015
Vizualizari: 820
Comentează add

O adevărata confruntare a fost în legislativul european, între cei care vor să utilizeze UE pentru a soluţiona problema migraţiei şi cei care vor să profite pentru a o dizolva.

Dezbatere tensionată pe tema migraţiei, în Parlamentul European

cerasela-radulescu-bruxelles

Plenul din Strasbourg al Parlamentulu European. Foto: Arhiva/Wikipedia.

700.000 de migranţi au ajuns în Europa anul acesta, 3.120 au murit sau au fost daţi dispăruţi, a anunţat înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi.

Majoritatea sunt sirieni. Etiopienii şi somalezii continuă să meargă în Yemen, în pofida violenţelor din această ţară.

Provocările create de refugiaţii care au ajuns în Europa au fost discutate de preşedintele Consiliului European - Donald Tusk, preşedintele Comisiei - Jean-Claude Juncker şi deputaţii Parlamentului European.

Dezbaterea de ieri a fost destul de tensionată şi s-a concentrat pe concluziile reuniunii Consiliului European din 15 octombrie, întâlnirii liderilor politici din 25 octombrie, pe tema afluxului de imigranţi pe ruta Balcanilor de Vest, pentru a găsi soluţii comune la provocările crizei imigraţiei.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a insistat pe temperarea afluxului necontrolat de imigranţi.

"Aceasta înseamnă că ei trebuie înregistraţi când intră în Uniunea Europeană şi că ei trebuie să fie informaţi când pătrund, că dacă nu se înregistrează nu primesc drepturi. Ei trebuie să ştie că dacă vor drepturi, au şi obligaţii de asemenea", ", a afirmat Jean-Claude Juncker.

El a reamintit europarlamentarilor rugându-i să transmită către statele lor că persistă o mare diferenţă între cifre şi anume din cei 160.000 de refugiaţi care trebuie relocaţi şi numărul de locuri oferit de ţările membre, undeva peste 8.500.

Preşedintele Comisiei a pledat pentru ca statele membre să respecte promisiunile legate de contribuţiile lor financiare pentru rezolvarea crizei imigraţiei.

Nerezolvată, criza migraţiei "poate provoca schimbări politice tectonice în UE"

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk apreciază că dacă nu este rezolvată criza imigraţiei, aceasta poate crea "schimbări politice tectonice în Uniunea Europeană".

"Am convenit că trebuie să-i amintim lui Viktor Orbán, premierul ungar, să-i trateze omeneşte pe aceşti imigranţi. Aşa spune grupul meu politic şi sunt de acord", a declarat liderul Grupului Popularilor Europeni, Manfred Weber.

"Nu am reuşit să ne coordonăm mai bine noi, statele membre, chiar şi după summitul de duminică. Dacă trebuie să insistăm că ceea ce s-a decis atunci să fie pus în aplicare", a afirmat şi liderul Socialiştilor Europeni, Gianni Pittella.

"Eu cred că primul lucru pe care trebuie să-l facem este să securizăm frontierele şi să asigurăm paza de coastă, astfel încât să ne recâştigăm controlul asupra acestor frontiere", a spus liderul Popularilor Europeni ALDE, Guy Verhofstadt.

Adevărata confruntare după provocările actuale ale imigraţiei a fost în legislativul european, între cei care sunt pro şi vor să utilizeze Uniunea Europeană pentru a soluţiona aceste provocări şi cei care sunt împotriva lor şi vor să utilizeze aceste provocări pentru a dizolva Uniunea Europeană, au spus mai mulţi eurodeputaţi.

Cei mai mulţi au de plâns lentoarea cu care se mişcă statele membre şi faptul că acestea nu-şi respectă promisiunile făcute şi anume de a plăti pentru mai mult ajutor pentru refugiaţi, pentru mai multe resurse de procesare a cererilor la graniţele Uniunii Europene. 


Etichete criza emigranţilorParlamentul EuropeanStrasbourgdezbateriÎnaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţipreşedintele Comisiei EuropeneJean-Claude Junckerpreşedintele Consiliului EuropeanDonald Tuskrelocarea refugiaţilor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live