Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Dezbatere privind inegalitatea între bărbați și femei în UE

Oficialii Comisiei Europene au admis faptul că femeile sunt încă subreprezentate pe scena politică şi în mediul de afaceri.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 10 Martie 2015, 08:37

Parlamentul European se pregăteşte să voteze marti un proiect de rezoluţie privind recunoaşterea dreptului femeilor la avort şi contracepţie.

Deputaţii vor şi îndreptarea problemelor create de violenţa împotriva femeilor sau diferenţele de salarizare.

În proiectul de rezoluţie care va fi supus marti votului, parlamentarii europeni deplâng blocarea timp de patru ani a unei directive europene care prevede extinderea concediului de maternitate la cel puţin 20 de săptămâni plătite.

Ei cer şi introducerea unui concediu de paternitate plătit timp de 10 zile.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Documentul stipulează în acelaşi timp dreptul femeilor de a putea avea control asupra drepturilor şi sănătăţii lor sexuale şi reproductive, prin accesul la contracepţie şi avort.

Înaintea votului de marți, Liliana Rodrigues, europarlamentar portughez, a atras atenţia că o femeie din trei de pe continent are probleme serioase cu violenţa, în special cea domestică. Au vorbit despre abuzurile comise împotriva femeilor şi mai mulţi oficiali ai Comisiei Europene.

Într-o declaraţie comună dată publicităţii duminică, de Ziua Internaţională a Femeii, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, înaltul reprezentant pentru politică externă, Federica Mogherini, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, Marianne Thyssen, sau cel pentru Justiţie, Vera Jourova, au avertizat că în fiecare zi mii de femei şi fete sunt victime ale traficului de fiinţe umane, ale mutilării genitale şi ale căsătoriilor timpurii sau forţate.

În aceeaşi declaraţie ei au vorbit şi despre eforturile Uniunii de a reduce inegalităţile şi au pus accent pe corectarea situaţiei în domenii precum remunerarea, ocuparea forţei de muncă şi ocuparea posturilor de decizie, plecând de la realitatea că nicio ţară a Uniunii nu a reuşit încă să asigure pe deplin egalitatea între femei şi bărbaţi.

Oficialii Comisiei Europene au admis faptul că femeile sunt încă subreprezentate pe scena politică şi în mediul de afaceri.

"Depunem toate eforturile pentru a schimba această situaţie" - au dat asigurări membrii Comisiei Europene.

Tratamentul egal aplicat femeilor şi bărbaţilor este un drept fundamental în Uniunea Europeană - aminteşte declaraţia comună a oficialilor europeni - fiind inclus în tratate încă din 1957. Principiul egalităţii de gen este cuprins în toate politicile Uniunii.

Femeile ar trebui să aibă aceleaşi şasnse ca bărbaţii de a studia, de a-şi alege cariera şi viaţa de familie pe care şi le doresc, şi de a trăi fără teama de violenţă - conchide declaraţia oficialilor Comisiei Europene.