Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Sâmbătă, 30 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

15 August 2018
Vizualizari: 423
Comentează add

Ziua Marinei Române este marcată, anul acesta, în premieră, în şapte oraşe din ţară - Constanţa, Galaţi, Mangalia, Tulcea, Brăila, Bucureşti şi Cernavodă.

Deschiderea festivităţilor Zilei Marinei Române, la Constanţa Deschiderea festivităţilor Zilei Marinei Române, la Constanţa - Conține video

radiojurnal

Ziua Marinei Române este marcată, anul acesta, în premieră, în şapte oraşe din ţară - Constanţa, Galaţi, Mangalia, Tulcea, Brăila, Bucureşti şi Cernavodă.

La evenimente participă mii de marinari militari, zeci de nave şi numeroase aparate militare de zbor.

Cel mai mare spectacol naval al anului a început la Constanţa, de unde transmite în direct corespondentul nostru Sorin Cealera. Bună dimineaţa, Sorin, te ascultăm:

Reporter: Bună dimineaţa! Chiar în acest moment preşedintele României, Klaus Iohannis, însoţit de ministrul Apărării, Mihai Fifor, păşesc pe faleza din faţa Comandamentului Flotei.

Garda de Onoare i-a prezentat onorul în urmă cu câteva secunde, iar acum preşedintele României trece prin faţa detaşamentelor de militari care participă aici la Ziua Marinei.

Sunt aproximativ 5.000 de oameni, turişti sau constănţeni pentru a urmări acest eveniment deosebit care va începe în câteva momente - la ora 10:00 mai exact a fost programat ceremonialul de întâmpinare. Imediat va avea loc festivitatea de ridicare a drapelului naţional pe catargul de pe esplanada Comandamentului Flotei, pe acordurile imnului naţional şi, concomitent, la bordurile navelor militare vor fi ridicate pavilionul geac şi Marele Pavoaz.

De asemenea, 21 de salve de tun vor fi trase de pe navele militare aflate în larg.

Va urma sosirea zeului Neptun, cel care da startul în mod tradiţional acestui spectacol naval, unul foarte complex, în care Forţele Navale Române au pregătit mai multe exerciţii demonstrative: de simulare a unui atac aerian, a unui atac asupra submarin, de respingere a unui desant maritim şi de combatere a migraţiei ilegaţiei pe mare, printre altele.

Va fi, aşa cum spuneam, un spectacol care va implica mii de militari, zeci de nave şi aeronave militare, iar la final, în jurul orei 12:30 fregata Ferdinand va da salutul la tribuna oficială pentru a marca încheierea acestei demonstraţii.

La ora 13:00 sunt programate jocuri marinăreşti tradiţionale, în Portul Tomis, iar mai târziu, pe seară, la ora 20:45 va avea loc un nou concert al Muzicii Militare a Forţelor Navale Române, după care militarii se vor retrage cu torţe, urmând un traseu dinainte stabilit.

Cam acestea sunt datele în mare ale spectacolului impresionant de astăzi.


Etichete ziua marinei romaneconstantaklaus iohannismihai fiformapn

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live