Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Vineri, 03 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Claudiu Pădurean, Cluj

11 Octombrie 2013
Vizualizari: 2283
Comentează add

Specialiştii spun că nu există niciun fel de finanţare pentru serviciile stomatologice, în condiţiile în care mai mult de 3/4 din populaţia României au prpbleme ale cavităţii orale

Dentiştii contestă proiectul pachetului de servicii medicale

claudiu-padurean-cluj

Reprezentanţii Colegiului Medicilor Dentişti şi cei ai facultăţilor de medicină dentară contestă proiectul de lege referitor la pachetul minim de servicii medicale, destinat asiguraţilor din sistemul public.

Ei afirmă că nu există niciun fel de finanţare pentru serviciile stomatologice, în condiţiile în care mai mult de 3/4 din populaţia României suferă de probleme ale cavităţii orale.

Reuniţi la Cluj-Napoca, reprezentanţii stomatologilor spun că se vor solidariza cu mişcările de protest anunţate de alte categorii de profesionişti din sănătate şi anunţate pentru luni.

Vicepreşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din România, prof.univ. Radu Septimiu Câmpian, spune că, dacă acest proiect va fi adoptat, statul român îşi va încălca obligaţia constituţională de a oferi gratuit servicii medicale copiilor.

"Nu putem să neglijăm ceea ce s-a întamplat în ultimele decenii - practic, lipsa de susţinere financiară suficientă pentru asistenţa stomatologică şi situaţia actuală a pacienţilor edentaţi", a declarat Radu Septimiu Câmpian.

Medicii dentişti spun că ar trebui finanţate şi intervenţiile de urgenţă, dar şi prevenţia.

Aceste măsuri sunt necesare pentru că cei mai mulţi dintre români suferă de probleme de medicină dentară - spune decanul Facultăţii de Stomatologie din Bucureşti, prof.univ. Alexandru Bucur.

"În primul rând, cred că Ministerul Sănătăţii trebuie să consulte obligatoriu Comisia de specialităţi medico-dentare. Este primul pas. În al doilea rând, biroul executiv şi consiliul naţional vor analiza foarte rapid acest pachet de bază, venind cu propunerile care sunt reale şi concrete", susţine Alexandru Bucur.

Medicii dentişti solicită alocarea a 2% din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru finanţarea stomatologiei.

În prezent, nu există niciun fel de finanţare pentru acest tip de servicii.

Până în luna aprilie a acestui an, stomatologia era finanţată cu 0,2% din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cu toate că la înfiinţarea Casei acest domeniu beneficia de o alocare de 6% din bugetul total al asigurărilor de sănătate.


Etichete dentiştipachetul de servicii medicaleproiectlegeCluj-Napocaurgenţă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live