Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Miercuri, 03 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Cîrnu

31 Ianuarie 2014
Vizualizari: 2413
Comentează add

Delegaţia României pleacă în acest sfârşit de săptămână la Soci, în Rusia, unde va avea loc cea de-a 22-a ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă.

Delegaţia României la Olimpiada de iarnă de la Soci, "modestă"

catalin-cirnu

Foto: Facebook.com/Sochi 2014 Winter Games

Delegaţia României pleacă în acest sfârşit de săptămână la Soci, în Rusia, unde va avea loc cea de-a 22-a ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă.

Clasările de până acum sunt modeste. Oficialii din federaţii spun că sportivii români ar fi competititivi, dar că au marele handicap de a nu putea beneficia de condiţiile din alte ţări.

La multe discipline, participanţii din România au trebuit să recurgă la încropeli şi improvizaţii pentru a putea participa la Soci.

România va bifa participarea la Jocurile de la Soci cu o delegaţie modestă numeric şi valoric, dar cu ambiţia că viitorul poate fi strălucitor dacă investiţiile în infrastructura sportivă şi în resursa umană vor continua la parametrii iniţiaţi înaintea organizării Festivalului Olimpic al Tineretului European de la Braşov, anul trecut.

"Sporturile de iarnă nu au foarte mare tradiţie, aş zice, în rezultate. Guvernul comunist nu a investit în sporturile de iarnă.

"Trebuie să avem răbdare, pentru că trebuie să ai o expertiză, trebuie să ai tradiţie, foarte importantă în sport, pentru că ea îţi dă o legitimitate, îţi dă putere, îţi dă o motivaţie foarte, foarte mare", a declarat Octavian Morariu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, membru al Comitetului Internaţional Olimpic.

Costuri mari, bani puţini

Cei 24 de sportivi tricolori şi stafful tehnic al delegaţiei noastre vor ajunge la Soci duminică spre seară, după un parcurs care cuprinde şi o escală, deşi oraşul rus se află la cea mai mică distanţă de România din toată istoria olimpică.

Din păcate, costurile sunt mari, iar banii puţini, astfel că unii dintre sportivi s-au antrenat pe suportul propriu sau cu ajutorul unor prieteni.

"Comitetul Olimpic a putut să mă ajute şi atât. Federaţia română nimic, pentru că nu au de unde şi, bineînţeles, clubul de aici. Ei m-au ajutat cel mai mult.

"Bine, au sperat să primească banii înapoi din deconturi, dar nu s-a întâmplat aşa", a declarat patinatorul Zoltan Kelemen.

Sania de concurs, împrumutată

Şi tot din cauza problemelor de finanţare, Dorin Velicu, participant în proba de skeleton, a fost nevoit să împrumute o sanie de concurs de la prietenii săi germani, o sincopă, după cum susţine preşedintele COSR, Octavian Morariu.

"Nouă aşa ne place, să ne lamentăm. Pot să vă spun că ne-am susţinut bine Federaţia de Bob-Sanie pentru pregătire şi ministerul a făcut multe diligenţe în acest sens.

"Dar, dincolo de aceste întâmplări, România merge acolo bine echipată, cu o reprezentare foarte, foarte bine pusă la punct", a mai spus preşedintele COSR, Octavian Morariu.

Bifăm un plus la capitolul vestimentar. La cel sportiv, important este că România se numără printre cele 90 de naţiuni participante, mult mai puţine decât la Jocurile Olimpice de Vară, unde chiar contăm în lupta pentru medalii.

Pe larg, despre prezenţa României la Soci, sâmbătă seară, de la ora 19.00, în emisiunea sportivă Arena Naţională.


Etichete Jocurilor Olimpice de IarnăSociRusiaRomâniadelegaţiedisciplinesporturi de iarnăinvestiţiimodestcosturi maribani puţini

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live