Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Miercuri, 08 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

11 Martie 2014
Vizualizari: 1352
Comentează add

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, apreciază că declaraţiile europarlamentarului László Tőkés, care făcea o comparaţie între secui şi tătarii în Peninsula Crimeea, sunt scandaloase.

Declaraţiile lui László Tőkés, "scandaloase şi alarmante"

carmen-gavrila

Europarlamentarul Laszlo Tokes. Foto: Arhivă

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, apreciază că declaraţiile europarlamentarului László Tőkés, care spunea ieri în Parlamentul European că secuii sunt pe cale să devină minoritari pe propriul teritoriu, aşa cum s-a întâmplat cu tătarii în Peninsula Crimeea, sunt scandaloase şi alarmante.

În ce priveşte manifestaţiile de ieri de la Târgu Mureş, în timp ce preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, le caracterizează drept violente şi se delimitează de ele, vicepreşedintele politic al UDMR, László Borbély, este de părere că au fost minore. 

UDMR s-a delimitat categoric de manifestările violente care au avut loc la Târgu Mureş, iar preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, a declarat că nu este normal ca formaţiuni de extremă dreapta, fie ele şi din Ungaria, să vină să protesteze pe teritoriul României.  

"Când vine un grup de extremă dreapta din Ungaria sau de oriunde eu cred că fiecare om cu valori şi cu principii democratice trebuie să se delimiteze. Eu nu sunt de acord să vină oamenii din Ungaria, nici Jobbik nici alte organizaţii, şi să protesteze la noi, nici la Târgu Mureş, nici în alte localităţi" spune Kelemen Hunor. 

La întrebarea Radio România privind posibilitatea ca autorităţile române să oprească la graniţă accesul unor persoane cu istoric de extremism pe teritoriul României, deputatul UDMR László Borbély a răspuns că libertatea de circulaţie nu poate fi îngrădită şi că împotriva forţelor româneşti considerate extremiste nu s-au luat măsuri. 

"Evident, într-un stat de drept ai dreptul să te manifeşti, să vii şi să-ţi spui puncte de vedere, eventual cu care nu eşti de acord, da? Deci e foarte important să existe libera circulaţie a persoanelor. Vă spun o organizaţie şi o nominalizez, de exemplu, faţă de care nu prea s-au luat măsuri, deşi au avut o atitudine destul de... uneori extremistă: "Noua dreaptă"", afirmă László Borbély.  

Incidente la Târgu Mureş

Aproximativ 4.000 de persoane au participat ieri la Târgu Mureş la comemorarea a trei secui ucişi în 1854.

În timpul mitingului organizat de Consiliul Naţional Secuiesc s-a cerut autonomia aşa-numitului ţinutul secuiesc şi începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. Participanţii au strigat "Ungaria!", "Să piară Trianonul!" şi "Autonomia!".

În timpul manifestaţiei, mai multe persoane îmbrăcate în tricouri cu însemnele organizaţiei ungare considerate extremiste "64 de comitate" s-au certat şi îmbrâncit cu jandarmii, iar la un moment dat au fost aruncate petarde.

În paralel, la Budapesta a avut loc un miting la care s-a cerut autonomia aşa-numitului ţinut secuiesc şi negocieri în acest sens cu guvernul român.

La Bucureşti, premierul Victor Ponta a declarat că trebuie aplicată legea şi trebuie descurajaţi extremiştii atât maghiari, cât şi români.  

La Târgu Mureş, preşedintele partidului de extremă dreaptă din Ungaria Jobbik, Vona Gábor, a spus că după alegerile din 6 aprilie din Ungaria, partidul pe care-l conduce ar putea avea în legislativul de la Budapesta parlamentari care provin din Transilvania.
 


Etichete Preşedintele PNLCrin AntonescuLászló TőkésParlamentul EuropeansecuitătariiPeninsula CrimeeaTârgu MureşKelemen HunorVictor Ponta

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live