Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: EUROATLANTICA Joi, 09 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

RADOR

27 Noiembrie 2019
Vizualizari: 539
Comentează add

"O chestiune importantă am discutat astăzi în ce privește achizițiile pentru Armată - este vorba de a achiziționa încă cinci avioane F-16".

Declaraţia preşedintelui României după şedinţa CSAT

rador

 Preşedintele României, Klaus Iohannis.Foto: Arhivă/ Administratia prezidentiala

Am condus astăzi ședința Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, o ședință în care am avut teme importante - dar de remarcat totuși că a fost prima ședință în noua formulă guvernamentală și cred că pot să spun de pe-acum deja că teme care înainte păreau complicate și greu abordabile, cu fostul guvern PSD eșuat, acum abordarea guvernamentală s-a schimbat fundamental și există o voință reală de ceea ce se numește colaborare loială, în termeni constituționali, lucru care este demn de menționat.

În ședința Consiliului am dezbătut mai multe teme, dintre care voi menționa câteva și ulterior, sigur, dacă doriți, o să intrăm în detalii.
Primul subiect a fost legat de şedința NATO care va avea loc săptămâna viitoare, marți și miercuri, la Londra, și unde voi participa și voi reprezenta România.

Am discutat și stabilit obiectivele noastre, ale României, pentru acea ședință NATO. Este bine de știut că este o întrunire, un summit mai degrabă cu tentă festivă decât cu tentă de ședință de lucru, dar evident că vom discuta teme grele. Noi vom sublinia două lucruri care ne privesc direct și care sunt importante pentru noi.

În primul rând, vom reitera importanța regiunii Mării Negre pentru NATO, pentru flancul estic și evident pentru România. O a doua temă pe care o voi menționa în mod expres este faptul că România este în continuare hotărâtă să aloce 2% din PIB pentru apărare, lucru pe care l-am făcut și în acest an care se încheie acum. În rest, eu sunt un adept al Alianței NATO puternice și voi reitera importanța unei abordări care duce la o alianță puternică și unită.

Am avut pe ordinea de zi o temă importantă, care se reia în fiecare an, și anume am aprobat forțele armate care vor participa la misiuni în afara României. Sunt forțele Armatei, care în acest an au fost aprobate pentru anul 2020 în număr de peste 2.100 de militari și civili. Este o creştere destul de mare, o creștere cu peste 200 de oameni care vor participa în plus anul viitor față de anul în curs, din care este important de menționat că peste 800 dintre ei vor participa la misiunea din Afganistan în continuare.

Din partea Ministerului Afacerilor Interne am aprobat peste 790 de militari și polițiști care vor participa la diferite misiuni unde suntem parte, în afara României. Se vede din acest număr impresionant, Armată plus Interne, că România își ia foarte în serios misiunea de a oferi securitate de a exporta securitate în zone unde acest deziderat încă nu este atins.

Suntem parte în multe misiuni, iar militarii noștri sunt foarte apreciați peste tot unde participă. Vă reamintesc, cea mai nouă misiune la care participăm, cea din Mali, este o misiune destul de mare, unde participă peste 100 de oameni, cu elicoptere ş.a.m.d., o misiune foarte apreciată de partenerii noștri din zonă.

O chestiune importantă am discutat astăzi în ce privește achizițiile pentru Armată - este vorba de a achiziționa încă cinci avioane F-16. În CSAT a venit guvernul cu un proiect de lege care a fost avizat favorabil. Vă reamintesc, pentru achiziții mai mari de 100 de milioane de euro este nevoie de acordul parlamentului, de aceea procedura prevede un aviz pe proiectul de lege în  CSAT și legea care va fi discutată în parlament.

O temă foarte importantă pentru funcționarea Armatei: am avut astăzi pe ordinea de zi avizarea numirii noului șef al Armatei în persoana domnului general-locotenent Petrescu, un militar cunoscut, respectat, eminent, care a fost avizat favorabil pentru poziția de șef al Armatei Române.


Etichete CSATdeclaraíeKlaus Iohannis

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live