Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gabriela Tătărău

1 Mai 2016
Vizualizari: 1048
Comentează add

Premierul va trimite preşedintelui revocarea ministrului culturii şi nominalizarea unei noi persoane.

De ce a demisionat ministrul culturii Vlad Alexandrescu?

gabriela-tatarau

Vlad Alexandrescu. Foto: presidency.ro.

Premierul Dacian Cioloş va trimite, marţi, preşedintelui Klaus Iohannis revocarea lui Vlad Alexandrescu din funcţia de ministru al culturii şi nominalizarea unei noi persoane în fruntea acestei instituţii.

Vlad Alexandrescu pare să-şi fi pierdut funcţia în urma scandalului de la Opera Naţională Bucureşti, unde artiştii români, vechi salariaţi ai instituţiei, s-au luptat să scape de grupul de balerini străini, aduşi în urmă cu câţiva ani de coregraful Johan Kobborg.

Ministrul a tot încercat să împace cele două tabere, dar fără succes.

În cele din urmă, după proteste şi spectacole anulate la opera bucureşteană, premierul i-a solicitat, miercuri, demisia lui Vlad Alexandrescu.

De aici a urmat un schimb de mesaje pe reţelele de socializare.

Ministrul şi-a anunţat demisia pe Facebook, printr-o scrisoare adresată premierului în care susţinea că reformele pe care le-a iniţiat în cultură s-au lovit de rezistenţă opacă la schimbare şi de ostilitate.

În acest moment, au apărut noi proteste, de această dată de susţinere faţă de Vlad Alexandrescu.

În Vinerea Mare, ministrul culturii mulţumea tuturor pentru sprijin, tot pe Facebook şi anunţa că a stabilit cu premierul să demisioneze după Paşte.

Pacea nu a durat prea mult, pentru că ieri a apărut în Revista 22 o altă scrisoare publică, în care Vlad Alexandrescu susţinea că, de fapt, a fost nevoit să plece pentru că a deranjat diverse grupuri de interese, cum ar fi cele de la Roşia Montană pe care a inclus-o în patrimoniul UNESCO sau cele de la Casa Nanu-Muscel din Bucureşti, unde a oprit lucrările de demolare, acţiuni în urma cărora mai multe persoane importante, inclusiv un coleg din guvern, au încercat să-l intimideze.

Şeful executivului a răspuns, tot pe Facebook, reproşându-i ministrului culturii că nu l-a informat despre problemele cu care susţine că se confrunta.

Dacian Cioloş a mai precizat că nimeni nu e proprietarul reformelor şi a promis îi va cere viitorului ministru să continue ce a început predecesorul său.


Etichete dacian ciolosvlad alexandrescuministrul cilturiiopera romanakobborgbalerinirosia montanaunescoklaus iohannis

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live