Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Luni, 25 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

6 Octombrie 2015
Vizualizari: 1108
Comentează add

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a insistat că nu este de dorit tăierea taxelor şi impozitelor dacă prin aceasta este sacrificată stabilitatea financiară.

Datoria publică a României "este sustenabilă în prezent"

iulian-olescu

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Foto: RADOR.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României a insistat, la lansarea Raportului asupra stabilităţii financiare, că nu este de dorit tăierea taxelor şi impozitelor dacă prin aceasta este sacrificată stabilitatea financiară.

În raportul de anul acesta, banca centrală s-a concentrat pe analizarea sectorului privat din România, dat fiind că o treime din companiile româneşti au pierderi permanente şi nu folosesc eficient o importantă sursă de finanţare - fondurile europene.

Conform raportului, în prezent nu există riscuri sistemice severe, însă se manifestă două riscuri sistemice ridicate: primul este legat de incertitudinile privind evoluţiile economice externe, iar cel de-al doilea, de pericolul revenirii unor politici economice neadecvate pe plan intern.

Alte riscuri de nivel moderat se referă la o menţinere a evoluţiei modeste a activităţii de creditare a companiilor, la riscul de contagiune dinspre sectorul bancar din Grecia şi la riscul de credit, acesta din urmă fiind în scădere, însă, pe măsură ce creştere ponderea împrumuturilor în lei.

Una dintre temele de interes ale raportului este legată de situaţia datoriei publice a României - spune guvernatorul BNR.

"În prezent, datoria publică a României este sustenabilă. Creşterea în continuare a ponderii datoriei publice în PIB, care este o problemă, poate deveni periculoasă, contraproductivă şi poate să ducă spre situaţii extrem de dificile. Respectarea şi în anii următori a obiectivului pe termen mediu - MTO-ul, va asigura menţinerea unui deficit anual în PIB, creşterea moderată de la un an la altul a datoriei publice totale, care să permită stimularea economiei naţionale", a spus Mugur Isărescu.

Alte subiecte analizate în document sunt numărul mare de întreprinderi privare cu pierderi permanente, indisciplina financiară a firmelor sau evoluţia creditării.

Începând de anul viitor, raportul asupra stabilităţii financiare va fi rerdactat semestrial, conform unei decizii a Consiliului de Administraţie al BNR. 


Etichete BNRguvernatorul Mugur Isărescuraportul asupra stabilităţii financiarePIBdatoria publicăeconomie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live