Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Sâmbătă, 23 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Dumitrescu

8 August 2014
Vizualizari: 1548
Comentează add

Dan Voiculescu a fost condamnat vineri la 10 ani de închisoare. Instanţa a dispus şi confiscarea sau sechestrarea unor proprietăţi sau conturi bancare ale omului de afaceri.

Dan Voiculescu și alți 6 condamnați în dosarul ICA, încarcerați

cristina-dumitrescu

Dan Voiculescu. Foto: captură youtube.com

Sentinţă definitivă în dosarul privatizării Institutului pentru Cercetări Alimentare.

Omul de afaceri şi preşedinte fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu a fost condamnat astăzi la 10 ani de închisoare fiind găsit vinovat pentru acuzaţia de spălare de bani.

Instanţa a dispus şi confiscarea sau sechestrarea unor proprietăţi sau conturi bancare ale lui Voiculescu şi ale fiicelor sale. Alţi şase inculpaţi din dosarul ICA au primit pedepse cu executare. 

Majorare a condamnărilor pentru şapte inculpaţi

Faţă de verdictul pronunţat de Tribunalul Bucureşti în septembrie anul trecut, 5 inculpaţi care fuseseră condamnaţi la închisoare cu executare au primit acum pedepse cu suspendare, dar pentru şapte inculpaţi, între care şi Dan Voiculescu, decizia instanţei a fost de majorare a condamnărilor.

Minuta sentinței Curții de Apel București în dosarul ICA

Astfel, fostul ministru Sorin Pantiş, director general executiv al Grivco, precum şi profesorul Gheorghe Mencinicopschi, director general al Institutului de Cercetări Alimentare au  primit acum 7, respectiv 8 ani de închisoare.

Procurorii au considerat că prejudiciul total în procesul de privatizare a ICA a fost de peste 60 de milioane de euro, însă toţi cei 12 acuzaţi din dosar au negat că ar fi vinovaţi.

Pentru recuperarea acestui prejudiciu, instanţa dispus, între altele, blocarea unor conturi bancare aparţinând lui Dan Voiculescu şi fiicelor sale, confiscarea unui teren de câteva mii de metri pătraţi pe care se află Institutul pentru Cercetări Alimentare şi un imobil în care se află birourile postului de televiziune Antena 3, parte din grupul media fondat de Dan Voiculescu.

21 de zile la Penitenciarul Rahova

Între timp, toţi inculpaţii care au fost condamnaţi  astăzi la închisoare cu executare au fost încarceraţi la Penitenciarul Rahova.

După o perioadă de carantină de 21 de zile, ei vor afla unde şi în ce regim îşi vor ispăşi pedepsele.

Toţi cei 12 inculptaţi din dosarul ICA au la dispoziţie căi extraordinare de atac, între care, recursul în casaţie şi contestaţie în anulare, ne-a transmis reporterul RRA Mădălina Verman.

După pronunţarea sentinţei la Curtea de Apel Bucureşti, omul de afaceri Dan Voiculescu nu a avut nicio reacţie publică.

Camelia Voiculescu: "o încercare vădită de intimidare a Antena 3"

În schimb, una din fiicele lui, Camelia, cea care a preluat conducerea imperiului media fondat de tatăl ei, a susţinut că acesta nu a comis nicio faptă reprobabilă

Într-un comunicat de presă, Camelia Voiculescu a acuzat că decizia de condamnare a tatălui ei ar fi o încercare vădită de intimidare a postului de ştiri, Antena 3, parte a Grupului Intact, fondat de Dan Voiculescu.

Fiica magnatului mai vorbeşte despre abuzuri şi despre faptul că decizia de vineri a Curţii de Apel sfidează nu doar practicile justiţiei într-o ţară democratică, parte a Uniunii Europene, ci chiar principiile statului de drept.  

La rândul său, premierul Victor Ponta a precizat astăzi într-o postare pe Facebook că a luat act de decizia  în dosarul ICA şi a dat asigurări că în calitate de lider politic va face tot ce stă în puterile sale ca jurnaliştii Antena 3 şi toţi jurnaliştii din Româna să-şi poată desfăşura activitatea profesională conform dreptului constituţional la libera exprimare şi independenţa presei.

Pe de altă parte, fostul ministru al Justiţiei, europarlamentarul Monica Macovei consideră că verdictul de astăzi în cazul Voiculescu dovedeşte că în România există judecători şi procurori profesionişti şi integri.

În plus, Monica Macovei salută faptul că judecătorii au decis şi confiscarea unor bunuri ale lui Dan Voiculescu, insistând că directiva europeană pe care a propus-o referitoare la confiscarea extinsă a bunurilor provenite din infracţiuni trebuie transpusă urgent şi în România.


Etichete Dan VoiculescuîncarceratprivatizareInstitutul pentru Cercetări AlimentareCurtea de Apel BucureşticondamnăriPenitenciarul RahovaCamelia VoiculescuGrivcoAntena 3Victor PontaMonica Macovei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live