Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Vineri, 05 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Comandaşu

26 Septembrie 2012
Vizualizari: 2472
Comentează add

Ziua 5: Joi, Maxim Vengerov cântă împreună cu Orchestra Naţională Radio, sub bagheta maestrului Horia Andreescu una din cele mai dificile şi mai frumoase partituri de vioară.

Cvartetul "Voces” şi violonistul Maxim Vengerov la RadiRo

cristina-comandasu

Violonistul Maxim Vengerov. Foto: radirofestival.ro.

Dintre artiştii al căror nume este suficient pentru a face concerte cu casa închisă, care vin în festivalul "RaDiRo”, creat de Radio România, face parte şi violonistul Maxim Vengerov.

A creat senzaţie în Festivalul Enescu, în urmă cu câţiva ani, a revenit ca dirijor în acelaşi festival, iar în această seară sunteţi aşteptaţi să-l ascultaţi din nou cântând pe instrumentul care l-a consacrat.

Unul din cei mai dinamici muzicieni ai timpurilor noastre, Maxim Vengerov a colaborat cu prestigioase orchestre din marile oraşe ale lumii şi, păstrând respectul pentru şcoala rusă de interpretare, caută în permanenţă noi moduri de exprimare creativă.

Mstislav Rostropovici, Valeri Gergiev şi Daniel Barenboim sunt mentorii de la care Maxim Vengerov a învăţat despre muzică, dar şi despre cum poate fi pus talentul în slujba dezvoltării societăţii prin artă: pe lângă activitatea de interpret, violonistul susţine conferinţe, organizează forumuri muzicale şi este profesor de onoare al mai multor instituţii de profil, între care Academia Regală de Muzică din Londra.

Joi, 27 septembrie, Maxim Vengerov cântă împreună cu Orchestra Naţională Radio, sub bagheta maestrului Horia Andreescu una din cele mai dificile şi mai frumoase partituri din literatura pentru vioară:

Concertul în Re major de Johannes Brahms. Programul se va deschide cu Preludiu şi fugă nr. 2 op. 17 de Constantin Silvestri şi se încheie cu Simfonia a V-a în do minor de Ludwig van Beethoven.

Concertul are loc la Sala Mare a Palatului, de la ora 19,30 şi este transmis în direct de Radio România Muzical, Radio România Cultural şi Radio Târgu Mureş.

Tot joi, 27 septembrie, de la ora 17,00 la Sala “Mihail Jora” a Societăţii Române de Radiodifuziune este programat recitalul Cvartetului “Voces”. Cea mai importantă formaţie românească de cvartet, „Voces”, şi-a început activitatea acum patru decenii, în 1973.

Cvartetul „Voces” este adesea prezent în mari turnee sau la festivalurile de la Bratislava, Torino, Siena, Salzburg, Salonic, Istanbul, Bucureşti, Bayreuth etc.

Făcând parte din sistemul naţional al formaţiilor Societăţii Române de Radiodifuziune, cvartetul susţine stagiuni permanente la Bucureşti şi realizează înregistrări radio.

Cvartetul Voces este alcătuit din Bujor Prelipcean – vioara I, Vlad Hrubaru – vioara a II-a, Constantin Stanciu – violă, Dan Prelipcean violoncel. Membrii săi susţin o importantă activitate didactică în cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi fiind şi profesori de onoare ai Academiei de Muzică din Cluj.

În cadrul recitalului din 27 septembrie, membrii cvartetului îl au ca invitat pe pianistul Christian Zacharias, directorul artistic al Festivalului „RadiRo”.

Programul de la Sala Radio cuprinde Cvintetul în La Major “Păstrăvul”, op. postum 114 de Franz Schubert – invitat contrabasistul Săndel Smărăndescu şi Cvintetul nr. 4 în sol minor, K. 516 de Wolfgang Amadeus Mozart, invitat violistul Bogdan Bişoc.

Recitalul este transmis în direct de Radio România Muzical şi Radio România Cultural.

Mai multe informaţii despre pot fi găsite pe site-ul Festivalului RadiRo

Transmisia live a festivalului o puteţi urmări aici.


Etichete RadiRofestivalorchestreMaxim VengerovviolonistOrchestra Naţională RadioHoria Andreescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live