Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Vineri, 18 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

11 August 2020
Vizualizari: 184
Comentează add

Curtea de Conturi a înaintat Parlamentului României Raportul special privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgenţă.

Curtea de Conturi a înaintat Parlamentului României un raport special

radiojurnal

Robert Cazanciuc. Foto: Arhivă/ rador.ro.

Curtea de Conturi a înaintat Parlamentului României Raportul special privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgenţă. Documentul are la bază un control amplu, desfăşurat în perioada mai-iulie la 949 de entităţi din administraţia publică centrală şi locală. Potrivit documentului, cheltuielile realizate pentru combaterea pandemiei, până la 30 iunie, se ridică la 5 miliarde de lei. Care ar fi prejudiciile estimate, ne spune Iulian Olescu:

Reporter: Curtea de Conturi a estimat venituri suplimentare față de cele declarate în sumă de 647.000 de lei, abateri financiar contabile de aproape 660 de milioane de lei şi prejudicii de peste 38 de milioane de lei. Conform documentului, cheltuielile realizate pentru combaterea pandemiei până la 30 iunie 2020 de la bugetul de stat, bugetele locale și bugetul asigurărilor de șomaj se ridică la 5 miliarde de lei. Din această sumă, aproape trei sferturi reprezintă plata indemnizațiilor acordate pe perioada suspendării contractului individual de muncă din initiaţiva angajatorului, 662 de milioane de lei este valoarea indemnizațiilor acordate altor categorii de personal ale căror activități au fost întrerupte ori s-au derulat la un nivel foarte scăzut, iar 266 de milioane vizează cheltuielile privind stocurile de urgență medicală. Restul fondurilor s-au alocat pentru stimulentul de risc și alte cheltuieli specifice perioadei de urgență. La finanțarea publică a cheltuielilor destinate prevenirii și combaterii pandemiei se adaugă și donațiile și sponsorizările în bani sau în natură primite de instituțiile publice auditate, în valoare de peste 214 milioane de lei. La baza selecției entităților auditate au stat sumele alocate de la bugetele centrale și locale și utilizate pentru gestionarea stării de urgență, dar și achizițiile realizate după tipul și valoarea acestora, indică documentul Curții de Conturi. Raportul prezintă și o serie de exemple de bune practici ale entităților publice care au gestionat optim resursele puse la dispoziție în perioada stării de urgență.

Realizator: Raportul Curţii de Conturi referitor la achiziţiile pe care le-a făcut Executivul în timpul crizei sanitare ar urma să fie dezbătut mâine în plenul Paralmentului. Tot mâine, la ora 13:00, este aşteptat şi premierul Ludovic Orban în Parlament, pentru a prezenta raportul solicitat de conducerea Legislativului cu privire la gestionarea pandemiei.


Etichete (ph)raportcurteaconturi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live