Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Vineri, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristian Bâcâin

11 August 2020
Vizualizari: 230
Comentează add

Curentul de meteori Perseide se va vedea cel mai bine la noapte, după miezul nopţii, când va înregistra activitate maximă.

Curentul de meteori Perseide se va vedea cel mai bine în această noapte

cristian-bacain

Perseide. Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:P10220XX.01.49.MESZ.14.08.2019.Berlin.Perseiden.x0.1.gif

Curentul de meteori Perseide se va vedea cel mai bine la noapte, după miezul nopţii, când va înregistra activitate maximă, anunţă observatorul astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din capitală.

În condiţii ideale se pot observa de la 50 până la 100 de meteori pe oră. Puteţi vedea perseidele şi noaptea următoare, numărul de urme luminoase pe cer fiind însă un pic mai mic. Cristian Bâcâin vine cu detalii.


Reporter: Perseidele sunt unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, însă fenomenul este mai cunoscut pentru că are loc în perioada concediilor de vară, când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber noaptea.

Şi, din fericire, la noapte luna va fi în Ultimul Pătrar, iar lumina acesteia nu va deranja prea mult, aşa că vom putea observa mai mulţi meteori.

Astronomii spun că cei care sunt în afara oraşelor, în zone cu are curat şi fără lumini parazite, au şansa să vadă chiar şi 100 de meteori pe oră.

Nu este nevoie de un instrument astronomic, ci doar de ceva pe care să stai întins precum un sac de dormit sau un şezlong. Şi după miezul nopţii putem vedea pe cer printre stele o dâră luminoasă, ce va dura mai puțin de o secundă.

Pare că una din stelele de pe cer a căzut, de aici venind numele de „stea căzătoare".

În realitate, urma luminoasă este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru care se aprinde când intră în atmosfera pământului din cauza frecării cu aerul.

Cel mai bine fenomenul se poate observa la munte şi în zonele rurale sau chiar şi la mare într-o zonă fară multe lumini de la stațiuni.


Etichete perseidemeteoriobservatorul astronomic "Amiral Vasile Urseanu(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live