Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRILE DIMINETII Sâmbătă, 15 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

20 Mai 2019
Vizualizari: 367
Comentează add

Duminică, 26 mai, cetăţenii Uniunii Europene sunt chemaţi să-şi desemneze prin vot reprezentanţii în forul comunitar pentru următorii 5 ani.

Cum se desfăşoară procesul votării

radiojurnal

Foto arhivă

Peste mai puţin de o săptămână vom avea alegeri pentru Parlamentul European.

Duminică, 26 mai, cetăţenii Uniunii Europene sunt chemaţi să-şi desemneze prin vot reprezentanţii în forul comunitar pentru următorii 5 ani.

Votarea propriu-zisă se va desfăşura, însă, pe durata a patru zile, astfel încât toate ţările Uniunii să poată organiza scrutinul. Primii vor fi britanicii şi olandezii, pe 23 mai, urmând ca scrutinul să se încheie duminică, atunci când vor vota şi cetăţenii români

. În ţara noastră, alegerile europene de anul acesta se desfăşoară în aceeaşi zi cu un referendum naţional pe tema combaterii corupţiei, convocat de preşedintele Klaus Iohannis. Procesul electoral începe la ora 7:00 şi se încheie la 21:00. Cătălin Purcaru are detalii:


Reporter: Persoanele care au împlinit 18 ani inclusiv în ziua votării vor putea să-şi exprime opţiunea electorală în baza unui act de identitate, aflat în termen de valabilitate.

În ziua votării, serviciul de evidentă a populaţiei va fi deschis şi vor fi eliberate acte de identitate în regim de urgenţă.

La momentul votului, datele personale ale fiecărui alegător vor fi introduse de către un operator în sistemul informatic privind prezenţa la vot şi prevenirea votului ilegal.

Totodată, alegătorul va specifica dacă va vota pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendumul naţional. În funcţie de opţiunea sa, va primi buletinele de vot respecive.

La scrutinele din 26 mai vor fi trei buletine de vot, unul pentru alegerile europarlamentare, în care sunt înscrişi toţi competitorii electorali, şi alte două buletine pentru întrebarea numărul 1, respectiv numărul 2, pentru referendumul convocat  de preşedintele României.

Persoanele care au votat pentru un singur scrutin vor mai putea să-şi exercite dreptul de vot pentru scrutinul la care nu a optat iniţial, până la ora 21:00, când se închid secţiile de votare. Alegătorii vor vota la secţiile la care sunt arondaţi cu domiciliul sau reşedinţa.

Informaţii privind secţia de votare şi adresa ei pot fi găsite pe www.registrulelectoral.ro. Persoanele aflate în altă localitate în ziua votării pot să-şi exprima opţiunea electorală la orice secţie, fiind înscrise pe listele suplimentare.

Cetăţenii români care locuiesc într-o altă ţară din UE au dreptul să voteze fie pentru candidaţii din România în secţiile de votare, organizate în cadrul ambasadelor sau consulatelor, fie pentru candidaţi din ţara de reşedinţă.


Etichete Cum se desfăşoară procesul votăriiueklaus iohannisreferendum

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live