Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cum evoluează piaţa produselor lactate în UE

Comisia Europeană a publicat un raport referitor la evoluţia situației pieţei produselor lactate.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 14 Iunie 2014, 12:53

Principalul subiect al cercetării este aşa-numitul „Pachet privind laptele”, adoptat prin codecizie în 2012.

Este vorba despre anumite măsuri în favoarea producătorilor de lactate.

Astfel, statele membre au opțiunea de a face obligatorie încheierea de contracte scrise între producătorii și procesatorii de lapte.

Agricultorii au posibilitatea să negocieze colectiv, prin intermediul organizațiilor de producători, clauzele contractuale, inclusiv prețul laptelui crud.

Normele specifice la nivelul Uniunii pentru organizațiile interprofesionale permit părţilor din lanţul de aprovizionare cu produse lactate să dialogheze şi să desfășoare o serie de activități.

Audio: Cum evoluează piaţa produselor lactate.

Acest pachet legislative a fost propus în 2010 de comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş.

El declara atunci că intenţia sa este ca cei 5.400 de procesatori de lapte şi 950.000 de producători din Uniunea Europeană să poată negocia preţuri în comun până la un nivel care să nu afecteze regulile concurenţei.

Revenind la raportul de azi, să spunem că acesta confirmă faptul că încheierea de contracte între agricultori și procesatori a devenit obligatorie în 12 state membre, între care şi România.

În Belgia şi Regatul Unit, organizațiile de agricultori şi cele de procesatori au convenit asupra unor coduri de bune practici.

Două state membre (Franţa şi Italia) au aplicat norme pentru reglementarea ofertei de brânzeturi.

Cu toate acestea, într-un comunicat publicat la Bruxelles, Comisia Europeană consideră că este prea devreme pentru a se putea observa efecte semnificative ale Pachetului privind laptele mai ales în regiunile defavorizate.

“Adoptarea măsurilor necesare pentru aplicarea efectivă a posibilităților oferite, precum instituirea de organizații de producători și organizarea de negocieri colective necesită timp și o dinamică puternică din partea agricultorilor înșiși” – consideră Comisia.

Capacitatea cadrului de reglementare al Uniunii de a face faţă unei volatilități extreme a pieţei sau unei situații de criză.

Scopul este asigurarea dezvoltării echilibrate a producţiei de lapte şi evitarea concentrării extreme în cele mai productive zone.