Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ROMANIA – STARE DE ALERTĂ Marţi, 14 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Remus Rădulescu

26 Iulie 2010
Vizualizari: 8836
Comentează add

Poţi asculta acum documentarele despre Cultele minoritare din România realizate de Mădălin Iacob şi difuzate în emisiunea Lumina credinţei.

Cultele din România Cultele din România - Conține audio

În România sunt recunoscute 18 culte religioase (vezi structura confesională a populaţiei aici). Cei mai mulţi credincioşi aparţin Bisericii Ortodoxe Române, dar pe lângă acest cult majoritar convieţuiesc mai multe confesiuni creştine, cultul mozaic şi cel musulman, fiecare cu identitatea, specificul şi obiceiurile lui.

Biserica Armeană  

Primul stat creştin din lume, Armenia şi-a pierdut  independenţa în 370. Istoria armenilor a fost de atunci o continuă luptă de supravieţuire. Mulţi armeni au ales calea migraţiei. Primele colonii armeneşti pe teritoriul României sunt atestate la Suceva, Roman şi Botoşani în 1401.

   
 Cultul mozaic  
 

Începutul comunităţii evreieşti în România are loc în secolele XV-XVI. După Marea Unire de la 1918, numărul evreilor ajunsese la 800.000, conform recensământului din 1930. Din cauza Holocaustului şi apoi a emigrării, astăzi, în România, mai trăiesc în jur de 6000 de evrei.

  
Biserica Evanghelică din România
Biserica Evanghelică din România s-a desprins din Biserica Ortodoxă Română, în 1927 şi a fost fondată de  fostul preot ortodox, Teodor Popescu. De-abia în 1989, Evanghelicii români au devenit cult independent recunoscut în România. În prezent numără aproximativ 20 000 de membrii.
   
Episcopia Ortodoxă Sârbă din România
Astăzi în România trăiesc aproximativ 20.000 de etnici sârbi. Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Mehedinţi sunt judeţele în care trăiesc majoritatea sârbilor din ţara noastră. Episcopia Ortodoxă Sârbă  din România are sediul în oraşul Timişoara şi are vechimea de 400 de ani.
   
  Biserica Evanghelică Lutherană
  Ideile reformatoare ale lui Luther au fost primite de întreaga comunitate a saşilor din Ardeal într-o dietă în anul 1557. Sub influenţa acestora şi mulţi maghiari catolici, în special din zona Braşovului, au trecut apoi la Biserica Evanghelică. Astăzi mai trăiesc în România aproximativ 35 000 de lutherani.
   
Biserica Rusă de Rit Vechi
  Satul Lipoveni, din judeţul Suceava, se pare că este cea dintâi localitate înfiinţată în România de ruşii de rit vechi, în anul 1724. Astăzi cele mai multe comunităţi de ruşi lipoveni sunt în judeţele Suceava, Iaşi, Brăila, Constanţa şi Tulcea. Aproximativ 40.000 de credincioşi lipoveni trăiesc astăzi pe teritoriul României.
   
Biserica creştină după Evanghelie
 Biserica creştină după  Evanghelie s-a născut în Irlanda, în anul 1820, sub numele de Mişcarea Frăţească. În România primele adunări frăţeşti datează din 1909, astăzi ea numărând în jur de 45 000 de credincioşi, în Moldova fiind cea mai mare comunitate.
   
Biserica Unitariană
Biserica Unitarină s-a născut în 1568. La curtea principelui transilvan Sigismund Ianoş, preotul curţii, Francisc David, influenţat de ideile Reformei şi de ideile antitrinitariane venite din Italia, a pus bazele Bisericii Unitariane în Transilvania.
   
  Cultul musulman
 

Islamismul este în ordine cronologică a treia mare religie monoteistă. Cei peste 67 000 de musulmani din România
sunt de etnie turcă şi tătară şi cei mai mmulţi locuiesc în Dobrogea.

   
Organizaţia religioasă "Martorii lui Iehova"
În România aproximativ 80 000 de persoane aparţin organizaţiei Martorii lui Iehova, o denominaţiune creştină, întemeiată la sfârşitul secolului al XIX-lea în SUA.
   
 Biserica Creştină Adventistă de Ziua a Şaptea

Adventiştii au ca zi de odihnă Sabatul, nu cred în nemurirea sufletului, dar cred în Înviere. În lume aproximativ 20 de milioane de persoane împărtăşesc credinţa adventistă, iar în România Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea numără peste 90 000 de membrii.

   
Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste

Uniunea bisericilor baptiste din România numără aproximativ 1800 de biserici, cele mai numeroase fiind în Transilvania. În România mişcarea baptistă a început în secolul al XIX-lea, adusă de misionarii germani care au venit la lucru în Bucureşti. Astăzi pe teritoriul României trăiesc în jur de 140.000 de credincioşi baptişti.

   
Biserica Română Unită cu Roma - Greco Catolică

Biserica Greco-catolică din România este o biserică de tradiţie răsăriteană ortodoxă dar unită cu Biserica Catolică prin recunoaşterea autorităţii Papei de la Roma. Unirea s-a produs la începutul secolului al XVIII-lea când o parte din ortodocşii din Ardeal au primit unirea cu Roma prin acceptarea a 4 puncte de doctrină catolică.

   
Uniunea Penticostală - Biserica lui Dumnezeu Apostolică

În România, comuniunea penticostală a apărut în 1922, în satul Păuliş, judeţul Arad. Astăzi în România sunt în jur de 330.000 de credincioşi penticostali, grupaţi în 2600 de biserici, deservite de peste 500 de pastori.

   
Biserica Reformată Calvină
Studenţii saşi şi maghiari, originari din Transilvania, care studiau în Elveţia şi Germania, întorşi acasă, au făcut cunoscute, încă din secolul al XVI-lea, ideile reformatoare ale lui Jean Calvin. Astăzi, Biserica Reformată Calvină din România este alcătuită numai din etnici maghiari. Numărul lor este de aproximativ 800.000 de credincioşi.
   
Biserica Romano-Catolică
Cu peste un milion de credincioşi, 1000 de biserici şi aproximativ 800 de parohii răspândite unitar pe întreg teritoriu ţării, Biserica Romano-catolică este cea mai mare confesiune din România, după Biserica Ortodoxă majoritară.Pe teritoriul României sunt 6 episcopii romano-catolice, la Bucureşti, Alba Iulia, Iaşi, Timişoara, Satu-Mare şi Oradea.
   

Etichete cultereligiiminoritatiDumnezeucredinte

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live