Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Miercuri, 02 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Ghioca

16 August 2012
Vizualizari: 1610
Comentează add

Inspecţia Judiciară a fost sesizată de CSM în legătură cu afirmaţiile de natură să afecteze independenţa justiţiei. Parchetul ÎCCJ arată că sunt investigate fraude electorale.

CSM cere neimplicarea politicienilor în activitatea justiţiei

cristina-ghioca

Preşedintele CSM, Alina Nicoleta Ghica. Foto: Agerpres.

Reprezentanţii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au declarat că sunt înregistrate peste 500 de dosare penale privind desfăşurarea referendumului, iar în aceste cauze nu sunt cercetate persoanele care au votat şi nu este verificat modul în care cetăţenii au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale.

Precizările au fost transmise de Parchet ca răspuns la cererea preşedintele interimar, Crin Antonescu, ca procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, să ofere public explicaţii legate de scopul, mijloacele şi natura cercetărilor pe care procurorii le fac "masiv" în ultimele zile în legătură cu desfăşurarea referendumului.

"Prin cercetările derulate în aceste dosare penale nu se verifică modul în care au votat cetăţenii şi nu sunt cercetate persoanele care au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale", a precizat ministerul Public.

Instituţia cere reprezentanţilor celorlalte puteri "să se abţină de la declaraţii care ar putea fi interpretate ca presiuni la adresa procurorilor".

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii şi-a exprimat "profunda îngrijorare" privind declaraţiile preşedintelui interimar Crin Antonescu, care a afirmat miercuri, că procurorii desfăşoară mai multe anchete în rândul populaţiei privind referendumul din 29 iulie.

"CSM ia act cu profundă îngrijorare de declaraţiile şi acuzaţiile formulate  de la nivelul preşedinţiei interimare a României, privind anchetele penale ce vizează aspecte ale procesului electoral din cadrul referendumului pentru suspendarea preşedintelui Romaniei", se arată într-un comunicat al Consiliului.

Citiţi şi:
Comunicatul CSM

Potrivit documentului, "activitatea procurorilor români se desfăşoară, conform prevederilor Constituţiei României, cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii şi controlului ierarhic."

"Procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale, fac parte din puterea judecătorească", se precizează în comunicatul emis de CSM.

Potrivit instituţiei, conducerea a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări pentru a se stabili "măsura în care astfel de afirmaţii lezează independenţa justiţiei, independenţa procurorilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi principiul separaţiei puterilor în stat".

Conducerea CSM le-a cerut politicienilor să nu intervină în activitatea justiţiei şi să se abţină "de la orice manifestare de natura a aduce atingere principiilor fundamentale ale unui stat de drept."

Abuzul în serviciu " se aplică şi procurorilor"

Deputatul PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, a declarat joi că abuzul în serviciu se aplică şi procurorilor, inclusiv procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi.

El a denunţat într-o conferinţă de presă "abuzurile pe care Procuratura le-a produs în ultimele zile" asupra cetăţenilor care au votat la referendum pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.
   
"Procuratura a intervenit într-un mod absolut nejustificat şi incalificabil într-un sistem democratic, în intenţia de a crea pe de o parte impresia că votul a fost fraudat şi pe de altă parte pentru a timora cetăţenii.

Este un gest incalificabil de folosire a unei instituţii de forţă a statului care trebuie să asigure un stat de drept în interes direct politic cu demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Un fapt fără precedent şi nici măcar la colectivizarea din anii"50 procurorii nu au fost folosiţi în acest fel de puterea instalată atunci cu tancurile sovietice", a susţinut Duvăz.

Potrivit acestuia, astfel de acţiuni demonstrează "cât de independentă este justiţia pe care o clamează Traian Băsescu".

Crin Antonescu cere lămuriri procurorului general al României

Miercuri, preşedintele interimar Crin Antonescu i-a cerut procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, să dea lămuriri cu privire la "valul de anchete în masă pe care procurori ai Parchetului general sau ai DNA îl desfăşoară într-un mare număr de localităţi din ţară, asupra unui mare număr de oameni".

El a cerut procurorului general, preşedintei CSM şi ministrului justiţiei să comunice de urgenţă "mijloacele, scopul şi natura acestor cercetări".

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării coordonează activităţi care participă la păstrarea securităţii naţionale, a precizat Crin Antonescu.

Preşedintele interimar i-a cerut preşedintei CSM să convoace o şedinţă în care să fie lămurite aspectele acestor anchete.

Audio: Fragmente din declaraţia preşedintelui interimar Crin Antonescu

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, marţi, că se fac cercetări în legătură cu organizarea şi desfăşurarea referendumului din 29 iulie, dar, având în vedere stadiul anchetelor, nu poate furniza date suplimentare.

Primarul USL al comunei, Mircea Stan, a declarat pentru Radio România Actualităţi că procurorii au luat legătura cu viceprimarul PDL, care i-a ajutat să facă cercetări printre localnici.


Etichete justiţieCSMDNACrin AntonescuLaura Codruţa Kovesianchetăreferendum

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live