Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mariana Vasilache, Radio Chişinău

8 Ianuarie 2016
Vizualizari: 1008
Comentează add

Criza politică de la Chişinău se prelungeşte, principalele partide parlamentare nereuşind până acum să formeze o majoritate în parlament şi să aleagă un nou guvern.

Criză politică prelungită, la Chişinău

mariana-vasilache-radio-chisinau

Parlamentul de la Chișinău. Foto: radiochisinau.md.

Criza politică de la Chişinău se prelungeşte, principalele partide parlamentare nereuşind până acum să formeze o majoritate în parlament şi să aleagă un nou guvern, după demiterea cabinetului condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ.

Partidul Liberal-Democrat a convocat din nou astăzi Consiliul Naţional al formaţiunii, pentru a decide în ce condiţii participă la negocierile pentru formarea unei majorităţi parlamentare.  

Cauza crizei politice de la Chişinău pare să fie neînţelegerea dintre PD şi PLD, ambele formaţiuni revendicându-şi dreptul de a desemna candidatul la funcţia de premier.

Liderul PD Marian Lupu a declarat la începutul săptămânii că cel târziu luni, 11 ianuarie, ar putea anunţa crearea unei noi majorităţi parlamentare şi numele unui eventual candidat la funcţia de prim-ministru.

PD a format, împreună cu mai mulţi foşti deputaţi comunişti, o platformă social-democrată în parlament, care numără 35 de deputaţi.

Astfel, împreună cu PL şi un grup de deputaţi ai fostului premier Iurie Leancă, ar putea forma o majoritate de 51, dar o asemenea alianţă ar fi foarte fragilă.

Fără liberal-democraţi nu va fi posibilă alegerea, în primăvara acestui an, a unui nou şef de stat, ceea ce va împinge Republica Moldova spre alegeri anticipate.  

După şedinţa eşuată de luni a parlamentului de a alege un nou guvern, preşedintele Nicolae Timofti le-a acordat deputaţilor un termen de o săptămână pentru crearea unei majorităţi parlamentare.

Totodată, şeful statului le-a solicitat partidelor să ţină cont de opţiunea majoritar proeuropeană a cetăţenilor Republicii Moldova, iar potenţialii candidaţi la funcţia de prim-ministru să fie selectaţi aşa încât să întrunească criteriile de integritate şi asupra lor să nu planeze suspiciuni de corupţie.


Etichete criză politică la ChișinăupartideparlamentpreședinteNicolae Timofti

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live