Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LUMINA CREDINŢEI Duminică, 11 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

21 August 2020
Vizualizari: 278
Comentează add

La Punctul Ilinden-Exochi, frontiera cu Grecia, a avut loc o acțiune de protest organizată de transportatori bulgari și greci.

Criza coronavirusului afectează turismul şi economia din Bulgaria

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

 Capitala Bulgariei, Sofia.Foto: wikipedia.org.

Bulgaria a marcat în cursul săptămânii o scădere cu 32% a numărului de noi infectați. La un număr-record de peste 8.600 de teste PCR, ieri au fost găsiţi 151 de purtători al virusului - aceasta, în condițiile în care la Sofia și în orașele mari au loc zilnic demonstraţii și mitinguri, iar în absența turiștilor occidentali bulgarii au invadat stațiunile de pe litoral.
 
În aceste condiții, crește nemulțumirea faţă de unele decizii și măsuri întreprinse de partenerii europeni. La Punctul Ilinden-Exochi, frontiera cu Grecia, a avut loc o acțiune de protest organizată de transportatori bulgari și greci. Ei au cerut  redeschiderea punctului pentru traficul de mărfuri. Închiderea acestui pe data de 22 iulie cauzează pierderi în urma redirecționării traficului prin Kulata-Promachonas. TIR-urile cu mărfuri spre orașele Drama și Kavala, în Tracia elenă, traversează în plus între 80 și 350 de km.
 
Situația se va deteriora în sezonul rece, odată cu închiderea trecătorii spre Simitli.
 
Protestatarii consideră că închiderea de către autoritățile elene a cinci puncte pe frontiera comună nu este motivată de măsuri antiepidenice, pentru că numărul călătorilor în ambele direcții nu a scăzut. Bulgarii cred că sunt obiect de discriminare și pentru că, spre deosebire de ei, grecii nu sunt obligaţi să prezinte teste negative PCR la intrarea în Bulgaria. Transportatorii mai spun că în perioada pandemiei traficul de mărfuri prin Kulata-Promachonas a scăzut cu 60-70%, însă timpul de așteptare a crescut. Ei au cerut intervenția Ministerului bulgar de Externe și a instituțiilor europene. Transportatorii au avertizat că vor putea bloca circulația la Kulata, în scopul de a atrage atenția asupra măsurilor discriminatorii. La acţiunea de protest, de partea elenă a frontierei au participat şi transportatori greci.
 
O nemulțumire legată de prezumtiva discriminare a Bulgariei de către autoritățile germane există în sectorul turismului. Inspectorul sanitar principal, Anghel Kuncev, a anunţat că în staţiunile din nordul litoralului nu există niciun caz de turist infectat cu COVID. 
 
Însă județele respective, Varna și Dobrici, au apărut pe lista destinațiilor de risc ale Institutului "Robert Koch", ceea ce a dus la anularea zborurilor charter cu turiști germani.

Etichete (II)Bulgariaturismeconomie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live