Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Joi, 18 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petruţa Dinu

17 Noiembrie 2015
Vizualizari: 2012
Comentează add

Cristina Guseth, propusă de premierul desemnat Dacian Ciolos să ocupe funcţia de ministru al justitiei, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate.

Cristina Guseth, propusă la Justiţie, aviz pozitiv cu emoţii

petruta-dinu

Cristina Guseth, la audieri. Foto: captură video.

Cristina Guseth, propusă de premierul desemnat Dacian Ciolos să ocupe funcţia de ministru al justitiei, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputatilor si Senatului.

In cadrul audierilor, care au durat două ore, Cristina Guseth a vorbit despre prioritatile sale, printre care imbunatăţirea managementului instanţelor şi crearea unui sistem IT mai performant.

Un alt obiectiv enuntat se refera la "operationalizarea agentiei naţionale pentru gestionarea bunurilor indisponibilizat," care, spune ea, va asigura, recuperarea prejudiciului si a bunurilor rezultate din infractiune.

Ea isi mai propune ca selectia magistratilor sa se faca in mod transparent, meritocratic si competitiv.

De aceste principii (transparenta, meritocratie si competitivitate) va tine seama si la numirea procurorilor (DNA si Parchetului General) ale caror mandate expira anul viitor.

Cristina Guseth este director al Fundatiei Freedom House, si absolventa a Politehnicii din Bucureşti.

Nu are studii de specialitate, asadar, lucru pe care l-a subliniat inca de la începutul intervenţiei sale în faţa parlamentarilor din cele 7 comisii reunite.

Ea a spus ca această problemă poate fi depăşită.

"Ca ministru al justitiei voi genera strategii, politici publice si voi incerca sa continui reforma care atat de mult solicitat in momentul de faţă", a spus Cristina Guseth.

Un alt argument adus a fost acela ca în Europa sunt trei ministeri ai justitiei care nu sunt absolvenţi de drept, respectiv Franţa, un economist, in Marea Britanie, un jurnalist si in Suedia, un chimist.

"Ceea ce ma recomanda pentru asta este reputatia pe care am construit-o in 25 ani in ceea ce priveşte apărarea statului de în Romania", a precizat Cristina Guseth.

Intrebarile parlamentarilor au facut trimitere la programul de guvernare pregatit de cabinetul Dacian Ciolos si din care Cristina Guseth va face parte.

Astfel, deputatul Steluţa Cătăniciu a dorit sa afle care sunt instituţiile la care se referă sistemul de imunităţi, dacă Administratia prezidenţială se numără printre acestea şi cum va fi revizuit acest sistem (care este procedura).

Cristina Guseth spune ca nu cunoaste aceste proceduri pentru ca programul de guvernare nu are încă un plan de actiuni ele urmeaza sa fie intocmite.

Deputatul Marius Manolache a întrebat cum vede soluţionarea problemei "ofiţerilor acoperiţi din justiţie", o intrebare preluata, spune el, de la Uniunea Naţională a Judecătorilor din Romania. Răspunsul a fost că dacă vor exista probe în acest sens, le va lua in calcul.

In timpul audierilor au existat voici care i-au solicitat să-şi retragă candidatura.

Inainte de votul final a existat o pauză de consultari intre membrii comisilor, la care presa nu a avut acces.

După aceste consultări, votul a fost unul favorabil, inregistrandus-se 6 impotriva si 6 abtineri.

Imediat după anunţul privind votul, Cristina Guseth a declarat în faţa membrilor comisiilor că va avea "O sarcină foarte grea" şi că îşi propune să facă management.

Pe hol, solicitată de jurnalişti, Cristina Guseth a vorbit despre audierea din comisii ca despre o experienţă dură, a recunoscut că "s-a blocat" la intrebarea cu imunitatile si că atunci când va veni in Parlament să susţină legi, va fi insoţită de experţi.

Intre timp la comisii, Steluţa Cătăniciu, deputat ALDE si chestor in comisia juridica a anuţat că işi dă demisia din comisia in care activa, nemulţuită de răspunsurile primite in cadrul audierilor.

" După ceea ce s-a intamplat in aceasta seara aici, nu cred ca locul meu este in aceasta comisie", a spus Steluţa Cătăniciu. 


Etichete un nou premieraudieri în comisii de specialitateguverndacian cioloşprogram de guvernarecabinetul de miniştriministerul justiţieiCristina GusethFreedom HouseONG

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live