Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Ghioca

12 Decembrie 2013
Vizualizari: 1298
Comentează add

Preşedintele Senatului îi propune preşedintelui Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea ca legea privind modificarea Codului Penal să fie rediscutată în plen.

Crin Antonescu: "Declaraţiile făcute ieri au fost incomplete"

cristina-ghioca

Crin Antonescu. Foto: Arhivă

Preşedintele Senatului Crin Antonescu a spus că declaraţiile pe care le-a făcut ieri privind modificarea Codului Penal "au fost incomplete".

El a spus că a pornit de la informaţiile pe care le-a avut la acel moment.

"Am susţinut că prin aceste modificări, parlamentarii nu vor scoşi înafara răspunderii pentru anumite infractiuni.

"Nu am fost suficient informat.

"Există riscul ca această interpretare să nu fie corectă", a spus preşedintele PNL Crin Antonescu.

El a explicat că informarea de care a beneficiat din partea colegilor săi a fost incompletă, şi că "pentru acest lucru îşi asumă responsabilitatea".

Crin Antonescu a spus că îi propune preşedintelui Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea ca legea privind modificarea Codului Penal să fie rediscutată în plen.

"Dacă propunerea mea nu poate fi pusă în practică, voi propune parlamentarilor PNL să respingă toate modificările necorespunzătoare, dacă legea va fi întoarsă spre reexaminare de către preşedinte", a declarat Crin Antonescu.

El a mai afirmat că nu există niciun fel de înţelegere la nivelul USL privind modificarea Codului Penal şi că "în acest moment, ca senator, eu nu ştiu cine îşi asumă răspunderea pentru acest proiect".

Modificare controversată

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal.

Este vorba despre proiectul de Lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente.

Prin această decizie, preşedintele şi parlamentarii ies şi de sub incidenţa articolului 253 indice 1 din Codul penal, privind conflictul de interese, definit drept "fapta funcţionarului public (...) prin care s-a realizat un folos material pentru sine, soţ sau rudă ori un afin până la gradul II inclusiv (...)".   

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat şi fără dezbatere în plen.

Crin Antonescu a afirmat în exclusivitate la Radio România Actualităţi că nu se pune problema ca eliminarea parlamentarilor şi a preşedintelui statului, din categoria funcţionarilor publici, să anuleze alte reglementări anticorupţie care îi vizează pe aceştia.

"Parlamentarii nu sunt scutiţi de reglementările anti-corupţie"

"Eu cred că dacă dorim să modificăm nişte legi, dacă dorim să ne luptăm cu nişte lucruri care sunt absurde sau nepotrivite trebuie să o facem cât se poate de deschis, adică asumându-o foarte clar, nu ştiu, în frunte cu ministrul justiţiei, la nivelul cel mai vizibil şi cel mai înalt şi spus 'noi considerăm că este absurd să trimiţi în penal pe cineva pentru că la cabinetul parlamentar şi-a angajat nevasta'.

"Am dat aşa un exemplu foarte de înţeles. Deci, nu vorbim aici nici de mare corupţie, nici de conflictul real de interese, acela cum este definit şi cum rămâne în vigoare definit de lege", a spus Crin Antonescu la RRA.

Reacţii internaţionale

Modificările aduse de parlament Codului penal au provocat reacţia partenerilor occidentali ai Bucureştiului. 

Este vorba atât despre Comisia Europeană, cât şi despre reprezentanţii diplomatici în ţara noastră ai Statelor Unite, Marii Britanii, Germaniei şi Olandei.  

Purtătorul de cuvânt al executivului european, Mark Gray, a spus că "este obligatorie respectarea principiului potrivit căruia toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii". 

"Poziţia Comisiei este clară şi a fost exprimată şi în rapoartele precedente. În privinţa persoanelor oficiale cu funcţii publice din legislativ, executiv sau administraţie, ele trebuie să se supună regulilor privind corupţia şi conflictul de interese", a spus Mark Grey.

La rândul său, Ambasada americană la Bucureşti susţine într-un comunicat citat de Mediafax că amendamentele la Codul penal reprezintă un pas înapoi pentru România, iar acţiunea parlamentului "este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia ţării". 


Etichete Cod PenalCrin Antonescumodificare Cod Penal

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live