Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI... CU SOARE.. DE SARBATOARE Luni, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

19 Mai 2011
Vizualizari: 1725
Comentează add

Preşedintele Traian Băsescu afirmă că majorarea TVA la 24% a fost o greşeală care a întârziat ieşirea din recesiune cu cel puţin şase luni, iar subvenţia pentru căldură "nedreaptă".

Creşterea TVA, "o eroare politică"

sorin-solomon

Preşedintele României Traian Băsescu. Foto: Agerpres.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că majorarea TVA la 24% a fost o eroare politică, susţinută inclusiv de "marii bărbaţi care s-au duelat la Convenţia PDL", care a întârziat ieşirea din recesiune cu cel puţin şase luni.

Şeful statului a afirmat că creşterea TVA a fost una din marile erori politice, susţinută de toată coaliţia de la acea vreme.

Traian Băsescu a spus că el a susţinut scăderea pensiilor cu 10%, ca măsură temporară, dar Curtea Constituţională a respins o Ordonanţă emisă în acest sens.

Preşedintele a adăugat că o altă propunere a fost un impozit temporar de 10%, care să se fi aplicat la toate pensiile, de la cea mai mare la cele de până la 340 de lei.

Traian Băsescu a spus că acel impozit pe pensii s-ar fi putut elimina repede, eventual în două etape, până la 1 ianuarie 2012, în timp ce reducerea TVA presupune ani de zile.

Şeful statului a criticat coaliţia aflată la putere în acea perioadă, spunând că toţi reprezentanţii acesteia au respins scăderea pensiilor şi ameninţând cu plecarea de la guvernare.

Preşedintele României a mai spus că mărirea TVA a întârziat ieşirea ţării din recesiune cu cel puţin şase luni.

Subvenţia pentru căldură "nedreaptă"


Preşedintele Traian Băsescu a susţinut că subvenţia la căldură e "nedreaptă", el întrebând de ce trebuie acordată subvenţie unuia care are trei hectare de pământ pe care nu le lucrează sau unuia cu salariu bun care locuieşte la bloc în Bucureşti.

Şeful statului a menţionat că sunt false afirmaţiile care se fac în mass media potrvit cărora obiectivul autorităţilor ar fi tăierea subvenţiilor.

"Nu, obiectivul nu este tăierea subvenţiilor, ci focusarea acestora", a spus Băsescu, menţionând că cei care au nevoie de subvenţii trebuie să continue să le primească.

"Nu ştiu dacă mai trebuie să continuă să dăm subvenţii pentru cel care are trei hectare de teren şi nu îl lucrează, sau pentru cel care are un salariu bun, dar stă la bloc", a spus preşedintele.

România trebuie "reorganizată administrativ"

Preşedintele Băsescu a declarat că speră ca în 2012 să fie adoptată o soluţie pentru  reorganizarea administrativă a ţării, întrucât acum nu poate fi stimulată dezvoltarea, din cauză că se iau decizii pe suprafeţe mult prea mici, judeţele.

Şeful statului a menţionat că el va insista pe această temă în discuţiile cu partidele politice.

"Avem decizii pe suprafeţe mult prea mici, judeţele, şi avem decizii extrem de greu de negociat. Un judeţ vrea drum de la sud la nord, alt judeţ vrea de la est la vest, pentru că acolo, pe Valea Trotuşului, sunt primarii lor", a explicat Traian Băsescu.
   
Preşedintele a precizat, însă, că actuala organizare administrativă este foarte susţinută de populaţie.

El a adăugat că este greu să te duci într-un oraş reşedinţă de judeţ şi să le spui localnicilor că rămâne "municipiul X", dar nu va mai fi capitala viitoarei regiuni.

Şeful statului a susţinut că trebuie explicate populaţiei avantajele reorganizării administrative.

Referendumul în Bucureşti "nu este necesar"

Preşedintele Traian Băsescu a mai spus că nu este nevoie de realizarea unui referendum în Bucureşti, precizând că s-a exagerat şi că Parlamentul este cel care decide dacă se desfiinţează sectoarele Capitalei.

Şeful statului a spus că a remarcat "zbaterea" de la Bucureşti în problema reorganizării administrative, inclusiv legată de organizarea unui referendum.

"Nu este nevoie de referendum aici, Parlamentul hotărăşte dacă se desfiinţează sectoarele Bucureştiului", a spus Băsescu.

Preşedintele a menţionat că este posibil ca cetăţenii să nu fie mulţumiţi de o astfel de decizie, dorind să aibă primar de sector.

"Dar cetăţenii nu ştiu ce este în spatele primarului de sector", a spus preşedintele.

Băsescu a menţionat că oraşul are şapte bugete şi şapte consilii, existând reprezentanţii din toate partidele în spatele acestora.

"Clasa politică trebuie să aibă curaj şi voinţă să renunţe la interese. Pentru că în Bucureşti fiecare partid important are câte doi primari, nu poţi să reunifici Bucureştiul. Partidele sunt în plasa acestor primari şi a consiliilor lor", a mai spus Băsescu.


Etichete Traian BăsescuTVApensiireorganizareadministrativăBucureştireferendum

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live