Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRILE DIMINETII Miercuri, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

22 Septembrie 2019
Vizualizari: 866
Comentează add

Creşterea economică în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România, a încetinit anul acesta.

”Creştere economică încetinită” în Europa Centrală şi de Est

iulian-olescu

Creşterea economică în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România, a încetinit anul acesta, iar mediul de afaceri dă deja semne de vulnerabilitate - arată o analiză realizată de cunoscuta firmă de audit Coface.

La noi în ţară riscurile sunt şi mai mari, din cauza exodului forţei de muncă, dar şi în contextul în care micile companii nu pot lua împrumuturi de la bănci.

În ciuda creșterii economice din ultimii ani, mediul de afaceri românesc este slăbit și vulnerabil la o posibilă schimbare a dinamicii economiei europene și globale, către încetinire sau în special către o recesiune, reiese dintr-o analiză a Coface România privind insolvențele și firmele care își încetează activitatea.

Iancu Guda, director servicii în cadrul Companiei de Analiză a Riscului de Neplată din Economie, spune că în primul semestru din acest an s-au înregistrat mai multe instrumente refuzate la plată decât în întreg anul trecut, iar numărul firmelor care și-au întrerupt activitatea a crescut cu peste 35%, cauzele fiind de ordin structural. 

Iancu Guda: Credem că principalul factor este fenomenul companiilor zombie, care sunt supraîndatorate, jumătate dintre firmele din România au capitaluri proprii negative, sediul social expirat, nereînnoit, /trei ani fără depuneri financiare/ sau un sfert nu au activitate. Apoi, dimensiunea redusă a businessului companiei care angajează puțini oameni, 82% au maxim trei angajați, deci nu stimulează crearea de locuri de muncă.

În context este interesant de menționat faptul că România a reușit să urce pe locul trei în topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală și de Est, realizat de Coface, peste Cehia, însă aceasta din urmă continuă să ne depășească net la cifra de afaceri totală a firmelor prezente în clasament./asalar


Etichete crestereeconomicaincetinire

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live