Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Vineri, 27 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

9 Martie 2013
Vizualizari: 1377
Comentează add

În România, o creştere economică de 5 - 6% ar însemna revenirea la valorile înregistrate de economie înainte de criză.

Creştere economică de 5-6%, doar cu "investiţii majore"

iulian-olescu

Foto: Reuters

România are nevoie de investiţii majore pentru a avea o creştere economică de 5% - 6%, care să poată atrage investitorii străini.

Asta susţin reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini.

Trebuie precizat că o creştere de 5% - 6% ar însemna revenirea la valorile înregistrate de economia românească înainte de criză.

Reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini consideră că rate de creştere economică de 5% - 6% pe an în România vor fi dificil de atins în viitor, în lipsa unor reforme majore care să atragă mai multe investiţii şi să conducă la crearea de locuri de muncă.

Cu toate acestea, ei apreciază că ţara noastră are o serie de avantaje competitive de care s-ar putea folosi pentru a obţine rate de creştere mai mari, care, la rândul lor, ar atrage mai multe investiţii, putându-se astfel crea un cerc virtuos.

Membrii Consiliului atrag însă atenţia că pentru asigurarea unei creşteri economice durabile sunt necesare elaborarea unei strategii fiscale coerente pe termen mediu şi lung, susţinerea mediului de afaceri şi o mai bună transparenţă decizională, bazată pe un dialog permanent şi real cu mediul privat.

Aprecierile Consiliului Investitorilor Străini vin într-un moment în care autoritătile române au demarat şi oficial procedurile pentru prelungirea actualului acord stand-by cu FMI, dar şi pentru încheierea unei noi înţelegeri, dacă cea aflată în derulare se va încheia cu succes.

România trebuie să fie capabilă să convingă singură pieţele şi investitorii

Însă, indiferent de rezultatul programului cu Fondul Monetar Internaţional, România va trebui ca în curând să poată fi capabilă de una singură să convingă pieţele şi investitorii că este ferm angajată pe calea reformelor şi că asigură un climat favorabil investiţiilor serioase.

"Sunt foarte mulţi ani de când discutăm aceste lucruri  şi aceste reforme care sunt necesare, chiar dacă noi considerăm, pe bună dreptate, că am făcut unele progrese. Dacă ne uităm în jur, sunt alţii care s-au mişcat mai bine şi mai repede decât noi, ceea ce a făcut ca România să scadă în ultimii ani în raportul asupra competitivităţii."

"Punctele slabe sunt cele pe care le cunoaştem foarte bine, mediul de afaceri, care rămâne greoi şi complicat, din punct de vedere al adminsitraţiei, infrastructura, care ştim bine că este rămasă în urmă, în ciuda discuţiilor nesfârşite care se fac şi promisiunilor electorale care se fac de fiecare dată", a spus analistul economic Aurelian Dochia.

Performanţe mai slabe în învăţământ

În opinia sa, şi în domeniile odată solide din ţara noastră, cum este educaţia, au apărut probleme.

"Din  păcate, chiar şi lucruri unde stăteam mai bine, cum ar fi educaţia, încep să dea dovadă de slăbiciune. Absolvenţii şcolii româneşti sunt cu performanţe mai slabe decât în urmă cu câţiva ani.

"Deci toate astea sunt lucrurile asupra cărora trebuie să ne concentrăm, pe care le cunoaştem, dar, din păcate, ne pierdem în tot felul de dispute sterile, inutile şi nu ne îndreptăm eforturile către îndeplinirea acestor cerinţe, care să facă România o ţară atractivă pentru investitori şi competitivă, din punct de vedere al pieţelor şi economiei mondiale", a explicat analistul.

Ţara noastră beneficiază în prezent de o îmbuntăţire a percepţiei din partea investitorilor, reflectat atât de interesul crescut faţă de titlurile de stat cu scadenţă pe termen mediu şi lung, dar şi de tendinţa de apreciere din aceste zile a monedei naţionale.

Problema este că sentimentele investitorilor se pot înrăutăţi la fel de rapid, mai ales în contextul incertitudinilor care domină încă economia mondială şi tocmai de aceea nevoia de reforme structurale reale, care sunt singurele ce pot convinge pieţele că România reprezintă o alternativă pentru investiţiile pe termen lung.


Etichete competitivitateeducaţieinvestiţiicreştere economicăFMIacord

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live