Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 05 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

24 Februarie 2015
Vizualizari: 987
Comentează add

Miniştrii de Finanţe din zona euro au acceptat astăzi planul de reforme prezentat de guvernul elen şi şi-au dat acordul pentru continuarea programului de asistenţă financiară.

Creditorii Greciei au acceptat planul de reforme propus

cerasela-radulescu-bruxelles

Preşedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem. Foto: Arhivă.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au acceptat astăzi planul de reforme prezentat de guvernul elen şi şi-au dat acordul pentru continuarea programului de asistenţă financiară a Greciei.

Lista care cuprinde, printre altele, măsuri de combatere a evaziunii fiscale şi corupţiei, crearea unui sistem de taxe mai corect sau reforme în domeniul muncii a fost primită cu un optimism ponderat.

Chiar dacă partenerii externi au dat undă verde continuării programului, se aşteaptă în continuare ca Atena să-şi completeze eforturile de reformare.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, confirmă într-o declaraţie că miniştrii de finanţe din zona euro au fost de acord cu planul de măsuri propus de Grecia.

Ei şi-au dat avizul într-un timp relativ scurt în această după amiază, fiind consultaţi telefonic.

În declaraţie se precizează că împreună cu alte instituţii europene lista de propuneri a guvernului de la Atena este destul de cuprinzătoare, dar solicită în acelaşi timp ca alte măsuri de reformă să fie adăugate pe listă până la sfârşitul lunii aprilie, înainte să expire cele patru luni de prelungire a acordului, cerute de Grecia.

Reformele propuse de guvernul elen, pe placul Comisiei Europene

Şi Comisia Europeană a anunţat că este de acord cu lista propusă de guvernul elen, dar cere la rândul său ca executivul de la Atena să-şi respecte promisiunile făcute la Bruxelles, la ultima reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro.

În această dimineaţă, preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, care a vorbit în faţa comisiei pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European, a refuzat să răspundă dacă în patru luni Grecia s-ar putea întoarce pe pieţele financiare.

După decizia de acum a Eurogrupului urmează ca parlamentele naţionale din statele membre ale zonei euro să ratifice prelungirea acordului de asistenţă financiară acordată Greciei.

Înainte de expirarea actualului acord, la sfârşitul acestei luni.

Planul de reforme al Greciei este suficient pentru a-i asigura în continuare sprijinul financiar, însă trebuie detaliat în perioada următoare, susţine Fondul Monetar Internaţional.

Fondul este preocupat în principal de sectorul pensiilor şi de refomarea pieţei muncii, a precizat şefa FMI, Christine Lagarde, într-o scrisoare trimisă astăzi la Bruxelles. 


Etichete BruxellesGreciareformeplan de acțiunesprijin financiarprelungireFMIBanca Centrală EuropeanăCEJeroen Dijsselbloem

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live